Pražská burza podobně jako jiné světové trhy mírně ztratila

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Pražská burza dnes kopírovala dění na světových trzích a mírně ztratila. Index PX oslabil o 0,32 procenta na 977,90 bodu, přičemž ho dolů táhly především Erste Bank a pojišťovna VIG. Akcie rakouské skupiny ovládající Českou spořitelnu klesly o 1,77 procenta, cenné papíry VIG zaznamenaly ztrátu 1,19 procenta. Vyplývá to z internetových stánek burzy.

Ve finančním sektoru pokles skupiny Erste vyvažovaly akcie Komerční banky, které korigovaly pondělní pokles a stouply o 0,64 procenta. Celkově si dnes nejvíce polepšila mediální společnost CME, jejíž akcie zaznamenaly bezmála tříprocentní zisk a poprvé od března se prodávaly nad stokorunovou hranicí.

Se ziskem jednoho procenta uzavíraly akcie těžařské společnosti NWR, i když asi tři tisícovky horníků její dceřiné firmy OKD dnes demonstrovaly proti propouštění a snižování platů. Po ranním propadu k 31 korunám se nakonec obchodovaly za 34,04 koruny za akcii.

Snížení cen silové elektřiny na příští rok dnes oznámil energetický gigant ČEZ, ale jeho akcie na to nijak výrazně nezareagovaly. "Firma se nebojí negativního dopadu nové cenové politiky na zisky, ale také nezvyšuje aktuální prognózu ziskovosti. Hospodářský výsledek podle šéfa ČEZu nezmění prodej elektrárny Chvaletice, ani negativní trendy na trhu," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Akcie ČEZ si připsaly 0,29 procenta a skončily na rovných 516 korunách.

Celkově se dnešní seance nesla v duchu vyčkávání před očekávaným středečním rozhodnutím americké centrální banky ohledně měnové stimulace. Objem obchodů zůstal se 450,6 miliony korun pod průměrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK