NWR se rozhodla zavřít Důl Paskov, o detailech jedná

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 17. září (ČTK) - Pokud se bude český stát podílet na sociální těžbě, může Důl Paskov na Frýdecku-Místecku skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. ČTK to dnes řekl Marek Síbrt, mluvčí společnosti OKD, jejímž prostřednictvím důl vlastní společnost New World Resources (NWR). Důl Paskov se rozhodla uzavřít, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný.

V Dole Paskov pracuje zhruba 3000 lidí, přičemž 2500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy. Celkem OKD zaměstnává zhruba 13.000 lidí.

Síbrt uvedl, že pokud by firma uzavřela důl na konci roku 2014, většina zaměstnanců by tam v té době ještě pracovala. Několik set pracovníků by tam zůstalo ještě v první části roku 2015 a podíleli by se na technickém útlumu. "Společnost OKD je zároveň připravena zpracovat projekt prodloužení životnosti Dolu Paskov o několik let, pokud se stát bude chtít podílet na sociální těžbě v tomto ztrátovém dolu. Vzhledem k pravidlům EU by bylo možné útlum dolu takto prodloužit až do roku 2018," uvedl mluvčí.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala dnes ČTK řekl, že podpora ze strany státu, která by oddálila zavření Dolu Paskov, je jedním z možných řešení. Hlavní je podle něj ale aktivita OKD. Vláda bude ve středu jednat mimo jiné i o situaci v Moravskoslezském kraji.

Síbrt uvedl, že někteří horníci by už od příštího měsíce mohli z Paskova přejít na jiné doly OKD. "V dalších týdnech dokončíme sociální program pro Důl Paskov a technický plán likvidace dolu. Ve spolupráci s odborovými organizacemi oslovíme pracovní kolektivy a budeme zjišťovat, kolik zaměstnanců bude ochotno přejít na naše karvinské doly," uvedl Síbrt.

Jednání se zástupci státu podle něj firma bere velmi vážně. "Právě proto jsme se dosud soustředili na detailní právní i finanční přípravu a přípravu možných variant slučitelných s českou i evropskou legislativou. Tyto práce budou dokončeny za několik týdnů," uvedl.

V Ostravě dnes odpoledne podle policejních odhadů přišlo zhruba 2500 lidí na hornickou demonstraci nazvanou Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jejím závěru organizátoři přečetli prohlášení vyzývající majitele OKD, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. Demonstranti nesli symbolickou rakev s nápisem NWR HROB OKD.

Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova jsou to ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží.

Paskov je posledním činným dolem OKD v ostravské části revíru, ostatní jsou na Karvinsku. Je nejmenším z dolů OKD, ročně se v něm vytěží asi milion tun koksovatelného uhlí. Skládá se z lokalit Staříč a Chlebovice.

Síbrt uvedl, že v Dole Paskov se těží uhlí ve velkých hloubkách v náročných geologických podmínkách v nízkých slojích a náklady na těžbu jsou tam až dvakrát vyšší, než je průměr OKD. "Důl byl ztrátový i v letech, kdy byly ceny uhlí vysoké. Při současných cenách generuje Důl Paskov roční ztrátu z provozu 1,5 miliardy korun, roční investice by dosáhly dalších 500 milionů korun," uvedl mluvčí OKD.

NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala.

V posledních letech se NWR potýká s nepříznivým prostředím na trhu kvůli poklesu cen černého uhlí. Loni firma vykázala čistou ztrátu milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395,7 milionu eur, do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK