ČR otvírá nové obchodní mise v Austrálii, Argentině a Izraeli

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Státní agentury CzechTrade a CzechInvest otevřou v dalších dnech nová zastoupení v Buenos Aires, Sydney, Tel Avivu, Casablance, Pekingu a posílí pobočku v Sao Paulu. Celkem chce ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) rozšířit síť svých obchodních misí ve světě na 60 až 70, náklady nepřekročí 200 milionů korun. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí MPO Filip Matys.

Po zmíněných destinacích bude následovat v dalších měsících také otevření druhého zastoupení v Indii v Bangalore a druhá mise v Turecku v Ankaře. "Do konce letošního roku přibude ještě Jakarta a tři kanceláře v Jižní Americe, v Santiagu, Medellinu a Limě. Počátkem roku 2014 počítáme ještě s pěti až šesti kancelářemi v Asii, Africe a jedna další kancelář v Ruské federaci," řekl ČTK Matys.

Otvírání nových zastoupení MPO konzultuje s podnikatelskými reprezentacemi a ministerstvem zahraničních věcí. Nově zřizované obchodní mise budou například shromažďovat informace o obchodních příležitostech na zahraničních trzích. Zároveň mají poskytovat servis českým podnikatelům a ministerstvům. MPO mělo v srpnu v zahraničí, prostřednictvím agentur CzechTrade a CzechInvest, 48 zástupců ve 45 kancelářích ve 40 zemích.

Podle MPO postoupilo také slučování agentur CzechTrade a CzechInvest. Byla již sjednocena a zjednodušena nabídka služeb agentur, sjednocena zahraniční síť, byly propojeny informační systémy a jejich napojení na regiony, podnikatelské reprezentace, instituce a samotné exportéry. Je připraveno i sloučení centrál agentur, jde ale o politické rozhodnutí.

Podpora exportních firem v zahraničí se od srpna opět dostala do rukou ministerstva průmyslu. Umožnila to dohoda, kterou v létě podepsali ministr zahraničních věcí Jan Kohout a ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Ujednání určuje zásady spolupráce při budování, provozování a řízení sítě zahraničních zastoupení. Spor ohledně řízení ekonomických zájmů ČR v cizině se mezi oběma resorty táhl roky.

Dohoda neupravuje personální obsazení ani personální změny v agenturách. Předmětem ujednání jsou některá systémová opatření, která by měla vyústit v "jednodušší život" vyslaných pracovníků, např. jejich notifikace v rámci zastupitelských úřadů i snížení nákladů, třeba umístěním kanceláří v prostorách ambasád.

"Například v Indii, v Díllí působí velvyslanectví, kde je obchodní rada zastupitelského úřadu, v Bombaji působí kancelář CzechTradu. Další kancelář proto a po vzájemné dohodě MZV, MPO a podnikatelských reprezentací, otevřeme v Bangalore," dodal Matys.

Rozšiřování zahraničních zastoupení vychází z exportní strategie vlády, která definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál obsahuje i 25 zájmových zemí, na které má být upřena zvýšená pozornost. Strategii na podporu exportu do roku 2020, kterou vypracovalo MPO, vláda schválila loni.

Tomáš Medek

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK