Švýcarskému operátorovi prý unikly soubory s interními daty

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 18. září (ČTK) - Přední švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) obdržel čtyři soubory interních dat, které možná unikly z největší švýcarské telekomunikační společnosti Swisscom. Švýcarské úřady podle telefonní společnosti začaly zkoumat, kdo deníku soubory poskytl, a podaly trestní oznámení na neznámého pachatele.

Záložní soubory z let 2008 až 2010 obsahují interní údaje včetně e-mailů zaměstnanců. Swisscom tvrdí, že list již vrátil tři soubory. Čtvrtý soubor deník NZZ údajně odevzdal zpět zdroji. Swisscom se prý dál snaží soubor získat zpět.

List podle agentury AP uvedl, že uniklé údaje obdržel před několika měsíci za poněkud záhadných okolností. Použil je pro dnešní článek, ve kterém uvedl, že soubory obsahují informace o společnosti a zákaznících včetně 600.000 telefonních čísel.

Pokud se prokáže, že soubory se k deníku dostaly přímo ze Swisscomu, pak by to byl podle agentury Reuters už druhý ohlášený případ s únikem dat z velké telekomunikační společnosti za poslední měsíc. Britský mobilní operátor Vodafone Group totiž minulý týden uvedl, že se hacker zmocnil jmen, adres a čísel bankovních účtů zhruba dvou milionů jeho německých zákazníků.

Analytici odhadují, že náklady spojené s krádežemi dat firem a jedinců jdou po celém světě do desítek miliard dolarů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK