Zeman: Bakala by měl rychle říci, zda dělal rezervy na horší časy

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. září (zpravodajové ČTK) - Podnikatel Zdeněk Bakala by měl v brzké době říci, zda si v období, kdy mu důl Paskov a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy, míní prezident Miloš Zeman. V Bruselu dnes novinářům řekl, že pokud to Bakala nedělal, lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech.

Hlava státu hovořila s novináři po svém setkání s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Schůzka byla první z řady Zemanových setkání při jeho dnešní a čtvrteční návštěvě v Bruselu.

"Já sám se domnívám, že skutečně schopný podnikatel v době, kdy důl Paskov a další jeho podniky vytváří zisky, si nechává něco na horší časy a vytváří si tedy takzvaný rezervní fond," prohlásil Zeman. Záleží prý nyní na Bakalovi, zda v brzké době sdělí, zda si takový fond vytvořil, či ne. "Pokud si ho nevytvořil, tak lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech," uzavřel prezident.

Na Bakalu se upírá zájem v souvislosti s potížemi dolu Paskov, který na Frýdecko-Místecku zaměstnává na 3000 lidí a který je kvůli nerentabilitě před uzavřením. K jeho vlastníkům zprostředkovaně patří právě Bakala. Jeho mluvčí ČTK sdělil, že Bakala vlastní necelou třetinu akcií OKD. Český podnikatel má podle dostupných údajů zhruba poloviční podíl ve firmě BXR, která má téměř dvoutřetinový podíl v těžební společnosti NWR a té stoprocentně patří společnost OKD spolu s dolem Paskov.

NWR v úterý oznámila, že důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Představitelé OKD prohlásili, že pokud společnost ponese související náklady sama, zavře důl k 31. prosinci 2014. Pokud by těžbu dotoval stát, a v této souvislosti se hovoří o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, mohl by prý důl fungovat do roku 2018.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK