EU několikrát umožnila státní pomoc při uzavírání dolů

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. září (ČTK) - Evropská unie v minulých letech několikrát umožnila poskytnout státní pomoc uhelným společnostem v některých členských zemích, kde se řešilo uzavírání uhelných dolů. Vyplývá to z dokumentů dostupných na stránkách Evropské komise. Stalo se tak na základě dřívějšího rozhodnutí lídrů EU o státní pomoci, která má usnadnit uzavírání některých šachet.

Jedno z nejnovějších rozhodnutí EK je staré dva roky. Brusel tehdy umožnil poskytnout státní pomoc polskému uhelnému sektoru. Plán pro roky 2011 až 2015 počítá s celkovým rozpočtem 2,45 miliardy zlotých. Peníze by měly zamířit mimo jiné společnostem Kompania Wenglowa a Katowicka Grupa Kapitalowa, které od roku 1998 uzavřely nejméně devět těžebních jednotek.

Loni Brusel umožnil poskytnout státní pomoc rumunské National Hard Coal Company. Pokrývá výrobní a další náklady, které se v letech 2011 až 2018 vyskytnou v souvislosti s uzavřením tří těžebních jednotek společnosti National Hard Coal Company, vyplývá z dokumentů na webu komise. Rumunsko podle spisů mimo jiné zmiňovalo náklady spojené uzavírkou dolů či na rekvalifikaci více než 3000 lidí, kterých se opatření dotkne.

Brusel v obou případech konstatoval, že plánovaná státní pomoc nenarušuje vnitřní trh a je v souladu s dřívějším rozhodnutím lídrů EU z prosince 2010. Rada EU tehdy prodloužila možnost poskytovat veřejnou pomoc při problémech v sektoru těžby uhlí, a to až do roku 2018. Taková pomoc je spojena s několika podmínkami, přičemž peníze mají ulehčit uzavírání uhelných dolů, které už nejsou považovány za konkurenceschopné. Rozhodnutí pokrývá i možnost poskytovat až do konce roku 2027 dotace na sociální příspěvky, sanaci uzavíraných dolů a další mimořádné výdaje, upozornila tehdy rada.

Česká vláda prohlásila, že nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků uhelné společnosti OKD. Firma NWR, která OKD vlastní, v úterý informovala o rozhodnutí uzavřít důl Paskov, který podle ní ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Premiér Jiří Rusnok dnes řekl, že vláda se soustředí hlavně na starost o lidi bez práce a na širší obnovu Moravskoslezského regionu. Argumentoval mimo jiné evropskou legislativou zakazující veřejnou pomoc a zdůraznil zodpovědnost vlastníků dolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK