Akcie v Asii po překvapivém rozhodnutí Fedu zpevňují

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Hongkong 19. září (ČTK) - Akciové trhy v mnoha asijských zemích dnes výrazně zpevňují a například japonské akcie v závěru vystoupily na nejvyšší hodnotu od konce července. Trhy tak reagují na středeční překvapivé rozhodnutí americké centrální banky (Fed) ponechat v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 vzrostl o 1,80 procenta na 14.766,18 bodu, což je nejvyšší závěrečná hodnota od konce července. Širší index Topix přidal 1,88 procenta na 1215,48 bodu.

Pozadu nezůstaly ani akcie v Austrálii, kde hlavní index S&P/ASX 200 vzrostl o 1,10 procenta na 5295,50 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za více než pět let. Hongkongský index Hang Seng si v polovině obchodování připisoval 1,7 procenta na zhruba 23.504 bodů. Během dne se ale dostal až na nejvyšší úroveň od začátku února.

V pátek bude trh v Hongkongu kvůli svátku uzavřen, zatímco akciové, dluhopisové a devizové trhy v pevninské Číně jsou uzavřeny již dnes. Obchodovat se na nich znovu začne v pondělí. Dnes se neobchoduje ani v Jižní Koreji a na Tchaj-wanu.

Fed ve středu překvapivě ponechal v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky. Banka uvedla, že má obavy z negativních dopadů rostoucích úrokových sazeb na ekonomiku a ve své nové prognóze zhoršila odhad hospodářského růstu na letošní i příští rok. Fed nyní podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů až za 85 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) měsíčně. Analytici z velké části čekali, že Fed začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat.

Americké akcie na zprávu o zachování stimulů reagovaly silným růstem a jejich hlavní indexy překonaly dosavadní maxima ze začátku srpna. Cena zlata pak zaznamenala největší celodenní nárůst za poslední čtyři roky. To do určité míry odráží obavy části investorů, podle nichž by rozhodnutí Fedu by mohlo později vyvolat tlak na silnější růst inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK