Koruna zpevnila k dolaru pod 19 Kč/USD, je nejsilnější od února

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne zpevnila vůči dolaru těsně pod psychologickou hranici 19 korun za dolar. Kolem 10:40 k dolaru proti středě posílila o výrazných 36 haléřů na 18,99 Kč/USD. Proti euru zpevnila o pět haléřů na 25,78 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Dolar k euru ve středu výrazně oslabil po překvapivé zprávě z USA, že americká centrální banka (Fed) prozatím nebude utahovat měnovou politiku.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se vliv Fedu přenesl i do střední Evropy a zdejší měny posílily. Výrazné to bylo hlavně na polském zlotém a slušné zisky registruje i maďarský forint. "Koruna naproti tomu zůstává celkem stabilní. Výrazný pohyb ale vidíme na koruně v páru s dolarem, kam se promítá posun na eurodolaru," dodal Vlk.

Vůči euru česká měna smazala ztráty, které jí během středy přinesl komentář guvernéra České národní banky Miroslava Singera. Ale nic víc. "Právě obavy spojené s politikou centrální banky, která má jednání už za týden, vidíme jako hlavní brzdu v posilování české měny," poznamenal analytik.

Markéta Šichtařová z Next Finance uvedla, že nálada na trzích byla po ránu velmi dobrá. Pro korunu bude dnes znovu stěžejní vývoj na globálních trzích. Zpráva z Fedu znamená velkou podporu pro všechna riziková aktiva včetně koruny.

Dolar k euru proti středě výrazně oslabil, kolem 10:40 byl kurz na 1,3568 USD/EUR. Americká měna ztratila také vůči japonskému jenu, ale dnes ráno se jí daří ztráty rychle korigovat, doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK