Lufthansa koupí nová letadla za více než čtvrt bilionu Kč

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. září (ČTK) - Německá letecká společnost Lufthansa si objedná celkem 59 nových dopravních letadel s širokým trupem, která ve flotile nahradí její starší stroje. Hodnota zakázky činí 14 miliard eur (asi 360,5 miliardy Kč), což je podle zástupců Lufthansy největší jednotlivá investice, jakou kdy soukromá společnost v dějinách německého průmyslu zadala.

O zakázce se už nějaký čas na trzích spekulovalo. Lufthansa si přitom letadla objedná u obou největších výrobců, tedy jak u evropského konsorcia Airbus, tak u amerického Boeingu. Lufthansa je podle tržeb největší leteckou společností v Evropě a podle agentury Reuters je nová zakázka pro Lufthansu vůbec největší.

Aerolinky, které v současné době procházejí hlubokou restrukturalizací, si chtějí obnovit flotilu. Investují proto do moderních letounů, aby snížily náklady na palivo a dohnaly konkurenční blízkovýchodní letecké společnosti. Jde především o oblast mezi Evropou a Asií, kde panuje ostrá konkurence.

Lufthansa u Boeingu objedná 34 letadel typu 777-9X a u Airbusu 25 letounů A350-900. Nové stroje mají nahradit starší část flotily Lufthansy, mimo jiné i boeingy 747-400 a airbusy A340-300, které chce firma do roku 2025 vyřadit. Firma neuvedla, jakou část tvoří pevné zakázky a jakou opce. První nové stroje by Lufthansa měla převzít za tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK