Americké akcie ve čtvrtek klesly, investoři vstřebávali krok Fedu

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. září (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek mírně klesly, a sestoupily tak z rekordů z předešlého dne. Investoři vstřebávali středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) neomezit zatím podporu ekonomiky. Překvapivý krok Fedu ten den pomohl americkým akciím k růstu na nová maxima. Dolar se po středečním propadu na devizových trzích ve čtvrtek stabilizoval.

Dow Jonesův index ve čtvrtečním závěru klesl o 0,26 procenta na 15.636,55 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 0,18 procenta na 1722,34 bodů. Index technologického trhu Nasdaq po počáteční stagnaci oživil a vzrostl o 0,15 procenta na 3789,38 bodů.

Fed po dvoudenním zasedání měnového výboru ve středu odmítl snížit své nákupy dluhopisů z nynější měsíční úrovně 85 miliard dolarů, přestože se všeobecně čekalo jejich omezení nejméně o deset miliard dolarů. Rozhodnutí Fedu výrazně posílilo akciové trhy, jejichž letošní růst je do značné míry důsledkem toho, že Fed do systému pumpuje nové peníze.

"Pro trhy není neobvyklé, bez ohledu na okolnosti, že se po dni s velkým růstem nebo propadem stabilizují," uvedl podle agentury Reuters analytik Keith Bliss ze společnosti Cuttone & Co.

Index S&P během dne zaznamenal výkyvy a dostal se až na 1729,86 bodu, nový rekord v průběhu obchodování. Další kolísání by mohlo nastat dnes, až budou manažeři reagovat na vývoj cen akcií a vyrovnávat svá portfolia, napsal Reuters.

Na devizových trzích se ve čtvrtek ustálil americký dolar, který den předtím po nečekaném krok u Fedu zaznamenal výrazné ztráty. Dolarový index k šesti hlavním měnám po středečním prudkém propadu o víc než procento ve čtvrtek oslaboval o 0,2 procenta na 80,376 bodu. Krok Fedu zároveň pomohl podkopat japonský jen, k němuž se investoři uchylují v dobách nejistoty a potíží. Euro k jenu vzrostlo až na 134,94 JPY, nejvyšší hodnotu za tři a půl roku. Dolar k jenu posiloval o 1,5 procenta na 99,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK