Fronty, girlandy i cenová válka - do Asie dorazily nové iPhony

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Canberra 20. září (ČTK) - S obvyklou pompou se dnes v Číně, Japonsku a dalších zemích začaly prodávat nové modely telefonů iPhone od společnosti Apple - včetně levnější, barevné verze určené především pro rozvíjející se trhy. Zatímco v Japonsku jsou nové telefony podle agentury AFP k dispozici za bezkonkurenční cenu, jinde - včetně klíčového trhu v Číně - tomu tak není.

"Páni, 1129 dolarů (AUD; zhruba 20.300 Kč) za iPhone 5S v Austráli. To je prostě šílené," napsal podle webu theaustralian.com.au Bill Hutchison na Twitteru o dražším, plnohodnotném modelu iPhone 5S se snímačem otisků prstů a pamětí 64 GB. Stovky lidí čekaly na nové telefony v obchodní čtvrti Sydney. Třiatřicetiletý Jimmy Gunawan, který před vlajkový obchod Applu dorazil zhruba 20 hodin před otevřením, byl překvapený, že je první. "Loni ve stejnou dobu už tu byla fronta zhruba 20 lidí," uvedl Gunawan, který si nakonec odnesl rovnou dva modely 5S.

Před obchodem Applu v tokijské přepychové čtvrti Ginza ráno postávalo kolem sedmi stovek lidí. Nové iPhony v zemi nabízí tři telekomunikační obři SoftBank, KDDI a NTT Docomo. Zákazníci mohou díky systému splátek odejít s novým telefonem v kapse, aniž by zaplatili jediný jen. Mají také možnost odkoupení svého starého iPhonu za cenu, která se může přiblížit až v přepočtu 5200 Kč, napsala agentura AFP.

Celkem se dnes nové modely začínají prodávat v celkem 11 zemích a územích, kromě USA nebo Británie také v Singapuru či Portoriku. V první vlně je vůbec poprvé také Čína. V době, kdy prodej prémiových chytrých telefonů na celém světě zpomaluje, je růst na tamním trhu pro Apple důležitý. Nový "levnější" iPhone s plastovým krytem ale bude v Číně dražší než v USA, Za drahý ho podle průzkumů považuje i mnoho Číňanů a Apple kvůli tomu sklízí kritiku.

"V Číně je všechno dražší" než v zahraničí, poznamenal podle serveru The Financial Times dnes při čekání jeden z zákazníků, který v Pekingu učí učitele, jak používat tablety iPad při vyučování.

Apple, který soupeří o podíl na trhu s jihokorejským Samsungem, s novým zařízením nepřišel skoro rok a tržby za první víkend jsou pro něj důležité. Jestli bude mít dost telefonů na skladě, mohl by na tržbách vydělat sedm milionů USD, napsal server bloomberg.com. Zdroje z amerických společností podle serverů 9to5Mac a AllThingsD ale uvádí, že jejich zásoby iPhonů budou po dnešním zahájení prodeje jen omezené. Největší zájem by prý mohl být o modely 5S ve zlaté barvě a stříbrné barvě, naopak model ve "vesmírné šedé" by prý mohl zůstat ležet na pultech, píše web CNN.

"Zlaté" iPhony mohou být hitem i v Číně, kde mají tuto barvu v oblibě bohatí zákazníci. List Wall Street Journal s odvoláním na zdroje informoval, že Apple o "zlaté" iPhony zaznamenal velký zájem a požádal své dodavatele, aby zvýšily jejich výrobu o třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK