Italská vláda čeká letos hlubší pokles ekonomiky než dosud

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 20. září (ČTK) - Italská vláda dnes zhoršila odhad vývoje domácí ekonomiky na letošní i příští rok. Letos hrubý domácí produkt (HDP) podle nové prognózy klesne o 1,7 procenta, namísto dosud očekávaného snížení o 1,3 procenta. Rozpočtový deficit pak na konci roku bez dodatečných opatření překročí tříprocentní limit Evropské unie, vláda ale slíbila, že to nedopustí.

V roce 2014 čeká Řím růst ekonomiky o jedno procento, oproti dubnové prognóze růstu tempem 1,3 procenta. I to je ale optimističtější než odhady analytiků, kteří v průměru podle ankety agentury Reuters předpokládají růst jen o 0,5 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) pak v srpnu Itálii předpověděl růstové tempo 0,7 procenta.

Ministr hospodářství Fabrizio Saccomanni předpověděl, že ve třetím čtvrtletí ekonomika zastaví poklesl, jímž trpěla osm čtvrtletí za sebou. Růst by se měl podle něj obnovit v posledním čtvrtletí roku.

Rozpočtový deficit zatím letos míří k úrovni 3,1 procenta HDP, uvádí výhled. Saccomanni ale novinářům řekl, že vláda "považuje za důležité to urychleně napravit", aby splnila závazek snížit letošní schodek pod unijní limit. Evropská komise nedávno dala najevo, že trvá na tom, aby Řím letos snížil schodek pod tři procenta HDP.

Deficit v příštím roce klesne podle nového výhledu jen na 2,5 procenta HDP. Dosud vláda předpovídala jeho snížení na 1,8 procenta.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Její veřejný dluh by se měl podle prognózy letos zvýšit na nový rekord 132,9 procenta HDP z loňského dosavadního maxima 127 procent. V dubnu vláda počítala s tím, že dluh se letos dostane na 129 procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK