Ceny ropy mírně posílily, za celý týden ale výrazně klesly

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. září (ČTK) - Světový ropný trh v závěru týdne mírně oživil a severomořská ropa Brent se vrátila nad 109 dolarů za barel. Za celý týden ale ceny ropy kvůli zmírnění situace kolem Sýrie výrazně klesly. Trhu dnes pomohly přetrvávající obavy o dodávky, pokles ropných zásob v USA a rozhodnutí americké centrální banky (Fed) ponechat uvolněnou měnovou politiku beze změny.

Brent kolem 16. hodiny SELČ posílila o tři čtvrtě dolaru na 109,50 dolaru za barel, za celý týden ale oslabila o zhruba tři procenta. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 30 centů na 106,10 USD, dnes ale její říjnový termínový kontrakt končí, což obchodování zkresluje.

Ropa tento týden výrazně oslabila, zejména vlivem ústupu obav z vojenského zásahu proti Sýrii. K poklesu cen přispělo i obnovování těžby v Libyi, kde ji téměř zastavily stávky a protesty, a příznivé signály Teheránu vůči Západu a Izraeli.

Produkce ropy v Libyi sice tento týden stoupla přes 600.00 barelů denně, tedy čtyřnásobek nedávného poválečného minima, stále je ale pod polovinou běžné úrovně. Omezené zůstávají také dodávky z Nigérie.

Ropě pomáhá také růst akcií a dalších komodit v reakci na středeční rozhodnutí Fedu nechat zatím podpůrné náklady na dosavadní úrovni. Ceny podpořil i pokles komerčních zásob ropy v USA za minulý týden na minimum od března 2012.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,50 108,76 New York - Nymex WTI říjen 106,08 106,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK