Pražská burza spadla o 2,25 procenta, akcie NWR o skoro 9,5 pct

20.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Pražská burza dnes výrazně ztratila, hlavní index PX spadl o 2,25 procenta na 951,76 bodu. Dolů burzu táhly akcie energetické firmy ČEZ a bank, téměř 9,5 procenta odepsaly cenné papíry těžební společnosti NWR. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Akcie ČEZ a Komerční banky se s účinností od pondělí zařadí do panevropského indexu Stoxx Europe 600.

Pražská burza výrazně oslabila na rozdíl od západoevropských akciových trhů, které v závěru týdne klesly jen mírně, podotkl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. "Oslabily všechny velké emise," dodal.

Čtvrteční propad o 1,82 procenta prohloubil ČEZ, cenné papíry firmy dnes spadly o 2,89 procenta na 488 korun. "Akcie ČEZ ovlivnilo snížení dividendy německého konkurenta RWE," poznamenal Němý. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance akciím energetické firmy příliš neprospěl ani vývoj cen silové elektřiny, která již druhý den po sobě zlevňuje.

Další ztrátu utrpěly cenné papíry NWR, propadly o 9,38 procenta na 29,45 koruny. Podle analytiků ING je uzavření ztrátového provozu Dolu Paskov jediným možným krokem, pro vyřešení problémů nicméně NWR bude prý potřebovat ještě silný a trvalý růst cen uhlí v příštím roce a hotovost z prodeje koksovny OKK, upozornil Kohout. "Zatímco od začátku září do středy vyletěly téměř o 60 procent, za včerejší a dnešní obchodování odepsaly celkem přes 18 procent," popsal cenový vývoj NWR Němý.

Akcie Komerční banky ubraly 2,63 procenta na 4140 korun, emise Erste Bank zlevnila o 1,4 procenta na 611,80 Kč. Na hospodaření Erste může mít podle Kohouta negativní vliv jednání mezi bankami a maďarskou vládou ohledně nového programu na pomoc dlužníkům, kteří si vzali hypotéky v zahraničních měnách.

"Pod metu 300 Kč se sesunuly akcie Telefóniky, které tak dále navázaly na svůj předchozí pokles," uvedl Kohout. Cenné papíry telekomunikačního operátora dnes ztratily 1,56 procenta na 296,90 koruny.

Nová báze panevropského indexu Stoxx Europe 600 bude s účinností od pondělí 23. září obsahovat také akcie ČEZ a Komerční banky. Do evropského indexu se tak zařadí jako vůbec první české akcie. "Zpráva by mohla být pro oba tituly z hlediska obchodování krátkodobě pozitivní a podpořit likviditu u obou titulech," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Celkový objem obchodů na pražské burze dnes vystoupal na nadprůměrných 1,555 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK