Markit: Aktivita ve zpracovatelském průmyslu USA v září zpomalila

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 23. září (ČTK) - Růst aktivity v americkém zpracovatelském průmyslu v září zpomalil, a to hlavně kvůli nižší poptávce a s tím souvisejícím slabším najímáním nových zaměstnanců. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery průmyslových firem, jehož předběžné výsledky dnes zveřejnila společnost Markit.

Index průmyslové aktivity za tento měsíc klesl na 52,8 bodu z 53,1 bodu v srpnu. Růst od poklesu odděluje hranice 50 bodů - pokud je index nad ní, signalizuje růst aktivity. Růst produkce v září zrychlil na půlroční maximum 55,3 bodu ze srpnových 52,5 bodu. Příliv nových zakázek z domova i od zákazníků v zahraničí ale zpomalil.

Naznačuje to, že "pokud poptávka v říjnu opět nestoupne, bude růst produkce ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně slabší," uvedl podle agentury Reuters hlavní ekonom Markitu Chris Williamson.

Firmy byly opatrnější při najímání nových zaměstnanců. Dílčí index zaměstnanosti klesl oproti srpnu o 1,7 bodu na 51,4 bodu, což je nejnižší hodnota za tři měsíce.

Výsledky podle Williamsona signalizují, že zpracovatelský průmysl může zpomalovat, což dává za pravdu nedávnému rozhodnutí americké centrální banky (Fed) zatím neomezit uvolněnou měnovou politiku. Fed tak rozhodl ve středu, kdy zároveň vyjádřil obavy z negativních dopadů stoupajících úrokových sazeb na americkou ekonomiku a zhoršil odhad hospodářského růstu pro letošní i příští rok.

Rychlý odhad vývoje aktivity v anketě organizace Markit se opírá o odpovědi zhruba 85 procent oslovených amerických výrobců. Konečný výsledek bude znám 1. října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK