Středočeský kraj nedostane z EU 0,5 mld Kč na školky a silnice

23.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Středočeský kraj nezíská z Evropské unie půl miliardy korun, které chtěl použít na opravy silnic a výstavbu nových mateřských škol. Peníze měl získat navíc ze zablokovaného regionálního operačního programu Severozápad. Nakonec se tak ale nestane. Výbor regionální rady proto dnes příslušnou výzvu zrušil. Reagoval tak na skutečnost, že na projekty by nebylo finanční krytí, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Miloš Petera (ČSSD).

Připomněl, že vláda na jaře rozhodla o přesměrování části prostředků z ROP Severozápad, který byl pozastaven kvůli chybám v projektech, do jiných programů.

"My jsme na základě tohoto rozhodnutí vlády vypsali výzvy do školek na na krajské komunikace. V poslední době ale na ministerstvu pro místní rozvoj vznikla pochybnost, že bychom to vypsali bez finančního krytí, protože nová vláda rozhodla, že tyto peníze neuvolní, takže jsme tu výzvu zrušili," uvedl Petera. O peníze chce však ROP Střední Čechy dál usilovat.

Podle opozičního zastupitele za TOP 09 a STAN Věslava Michalika není chybou, že ROP Střední Čechy výzvy vyhlásil přednostně, podle něj je vždy lepší mít dostatečnou časovou rezervu na přípravu projektů. Viníka vidí na centrální úrovni, podle něj mělo být převedení prostředků lépe pojištěno.

"Je to smutný příběh o tom, jak to tady funguje na centrální úrovni, kdy levá není co dělá pravá a kolikrát to je bez ohledu na to, kdo sedí na křesle ministra," míní. Škoda tím podle něj ale žadatelům zřejmě žádná nevznikla. "Je velká pravděpodobnost, že tady mluvíme o projektech, které starostové stejně připravují, a není to tak, že by se kvůli tomu, že budou peníze v ROP, někdo rozhodl, že bude stavět školku," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK