Pražská burza dopoledne rozšiřovala pondělní zisky

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne rozšiřoval pondělní zisky, posilovala většina titulů. Index PX kolem 11:30 přidal 0,64 procenta na 963,23 bodu. Index nahoru táhly hlavně akcie ČEZ a Telefóniky.

Index PX posiluje poté, co průzkum Českého statistického úřadu ukázal nárůst důvěry spotřebitelů i firem v českou ekonomiku. Celkový index ekonomické důvěry se dostal do černých čísel poprvé za 17 měsíců, uvedl Martin Oliva z Patria Direct. Dodal, že optimismus investorů ale zchladil mírně slabší výsledek německého indexu Ifo.

Cena akcií ČEZ, které obstaraly většinu obchodů, stoupla o 1,89 procenta na 502 korun. Firma dnes oznámila, že první blok Jaderné elektrárny Temelín dosáhl po plánované odstávce plného výkonu, zároveň byl zvýšen výkon obou bloků o čtyři procenta.

Cenné papíry Telefóniky si polepšily o 1,34 procenta na 302,50 koruny. Oliva doplnil, že mateřská společnost Telefóniky dnes ukončila měsíce trvající spekulace o možném navýšení podílu v Telecom Italia. Podle dohody Telefónica zvýší ve dvou fázích svůj podíl v Telco, holdingové firmě, která kontroluje Telecom Italia, až na 70 procent.

Se ziskem 0,80 procenta na 978,40 koruny se obchodovaly akcie pojišťovny VIG. Dařilo se i akciím tabákové firmy Philip Morris, které se zhodnotily o 0,93 procenta na 10.900 korun.

V červených číslech byly naopak akcie mediální společnosti CME, jež v pondělí nejvíce rostly. Titul oslabil o 1,27 procenta na 101 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK