MMF zhoršil prognózu letošního vývoje ruské ekonomiky

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil prognózu vývoje ruské ekonomiky na letošní rok. Hrubý domácí produkt Ruska se má zvýšit o 1,5 procenta, místo původně předpokládaného růstu v rozsahu 2,5 procenta. Vláda by podle fondu měla odolat tlaku na vyšší výdaje a zaměřit se na obnovu finančních rezerv.

Rusko letos prochází nejhorším ekonomickým vývojem od recese v roce 2009, kdy hrubý domácí produkt klesl o 7,9 procenta. Vyhlídky hospodářského růstu nedávno zhoršila i ruská vláda, podle které se HDP letos zvýší jen o 1,8 procenta. To je polovina odhadovaného růstu, s nímž Moskva počítala na začátku roku.

"Růst zpomaluje a kvůli potenciálním vnějším a vnitřním otřesům hrozí další zhoršení vývoje," uvedl MMF po skončení své mise v Moskvě.

Růst spotřebitelských cen v Rusku podle MMF příští rok asi překoná rozpětí čtyř až pěti procent, které si jako cíl stanovila vláda. Uměřenost ve vládních výdajích by ale prý zabránila tomu, aby inflační tlaky byly silnější.

Dodatečné výdaje na projekty v infrastruktuře by měly kompenzovat škrty ve výdajích s menší prioritou. Fond také Rusko vyzval, aby zavedlo strukturální reformy či zlepšilo podmínky pro investování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK