Pražská burza podruhé za sebou rostla, díky ČEZ a Telefónice

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Pražská burza podruhé za sebou rostla, hlavní index PX dnes přidal 0,51 procenta na 962,02 bodu. Vzhůru burzu táhly akcie energetické společnosti ČEZ a telekomunikačního operátora Telefónica, skoro tři procenta naopak ztratily cenné papíry těžební NWR. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Akcie ČEZ rostly navzdory snížení investičního doporučení ze strany analytiků Komerční banky odůvodněném poklesem očekávaných cen elektřiny. Dnes nejvíce obchodovaná emise posílila o 0,87 procenta na 497 korun. Analytici nově radí "prodat" namísto předchozího "držet" a cílovou cenu snížili ze 498 Kč na 450 Kč za akcii.

Firma dnes také oznámila, že první blok Jaderné elektrárny Temelín dosáhl po plánované odstávce plného výkonu, zároveň byl zvýšen výkon obou bloků o čtyři procenta. "Díky tomu může Temelín vyrobit za rok přibližně o 600.000 megawatthodin elektřiny více," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Rumunská státní společnost Electrica S.A. pak zvýšila z 18,8 milionu eur na 82 milionů eur (2,1 miliardy korun) částku, kterou požaduje v arbitráži po skupině ČEZ za údajné porušení privatizační smlouvy.

Růst akcií Telefóniky podpořila podle Kohouta zpráva o navýšení podílu mateřské Telefóniky ve společnosti Telecom Italia a pozitivní nálada v telekomunikačním sektoru. Cenné papíry zdražily o osm desetin procenta na 300,90 koruny. Objevily se navíc informace, že finanční skupina PPF Group, která je považována za favorita pro vstup na telekomunikační trh v nové aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v ČR, vyhodnocuje plány na převzetí jednoho ze tří nynějších mobilních operátorů.

"Výběr zisků postihl těžařskou společnost NWR," podotkl Kohout. Cenné papíry firmy spadly o 2,87 procenta na 28,80 koruny. Klesaly také akcie bank, Erste zlevnila o 0,34 procenta na 613,10 Kč, Komerční banka odepsala 0,22 procenta na 4161 korun. Další finanční emise na pražské burze, pojišťovna VIG, přitom zpevnila o 1,91 procenta na 989,10 Kč.

O víc než procento si polepšily ještě akcie provozovatele horských turistických středisek Tatry mountain resorts (TMR) a tabákové firmy Philip Morris, stejným tempem naopak oslabovaly cenné papíry developera Orco.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze byl dnes podprůměrný těsně pod 700 miliony korun. Průměr za poslední rok je zhruba 750 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK