IDC: Odbyt smartphonů v Číně příští rok vzroste aspoň o čtvrtinu

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 24. září (ČTK) - Na čínský trh s chytrými mobilními telefony příští rok pravděpodobně zamíří více než 450 milionů těchto zařízení, což bude přinejmenším o čtvrtinu víc než letos. Předpovídá to výzkumná společnost IDC. Čína je přitom už teď největším trhem s chytrými telefony na světě.

IDC své závěry vysvětluje vydáním licence na provozování sítě 4G a očekáváním, že největší čínský mobilní operátor China Mobile se do té doby dohodne s americkým technologickým gigantem Apple na prodeji jeho chytrých telefonů iPhone. Apple v Číně přístroje iPhone vedle prodejen Apple Store prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. China Mobile má však více než dvakrát tolik zákazníků než oba zbývající operátoři dohromady.

V letošním roce by odbyt chytrých telefonů na čínském trhu měl dosáhnout 360 milionů kusů, odhaduje IDC.

Trh s chytrými telefony v Číně v současnosti ovládají jihokorejský výrobce Samsung Electronics a společnost Lenovo Group. Ve druhém čtvrtletí měly podíl 18,5 procenta, respektive 9,8 procenta.

Applu ve druhém čtvrtletí klesl podíl na pět procent, což znamená šestou příčku. Americká společnost ale nedávno v Číně, USA a v dalších zemích uvedla na trh nové dva iPhony.

Agentura Reuters poznamenala, že podíl Applu obvykle klesá ve třech až šesti měsících před uvedením nového produktu na trh. Podle analytika IDC Jamese Yana by se ale situace Applu v Číně měla po zahájení prodeje nových iPhonů podstatně zlepšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK