ČNB bude ve čtvrtek jednat o sazbách, ve hře jsou i intervence

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Bankovní rada České národní banky se bude ve čtvrtek zabývat nastavením úrokových sazeb. Podle ekonomů zůstanou sazby na technické nule. Stále více stoupá ovšem podle ekonomů možnost, že centrální banka přistoupí k devizovým intervencím proti silné koruně. Nicméně spuštění devizových intervencí spíše neočekávají.

"Z hlediska nastavení sazeb se nestane nic. Reálnou možností však samozřejmě je již rok diskutovaná možnost devizových intervencí proti koruně," uvedl například analytik České spořitelny Martin Lobotka. "Žádnou změnu měnově politických sazeb ani spuštění devizových intervencí na příštím zasedání ČNB nečekáme. Ale je třeba mít na paměti, že ČNB je na hraně rozhodnutí, zda s devizovými intervencemi začít či nikoliv," uvedl i analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Guvernér ČNB Miroslav Singer totiž minulý týden uvedl, že si stále myslí, že další uvolnění měnové politiky bude potřeba a centrální banka bude muset přistoupit k devizovým intervencím. Ty přitom označil za "téměř jedinou schůdnou možnost" dalšího uvolnění měnových podmínek. Naopak členka bankovní rady Eva Zamrazilová uvedla, že centrální banka by měla přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky prostřednictvím prodejů koruny na devizovém trhu jen v případě, že by česká měna posílila bez opory v ekonomice.

Naposledy přitom centrální banka přistoupila k devizovým intervencím v průběhu roku 2002. Tehdy bylo ovšem cílem intervencí stabilizovat kurz koruny který až do léta 2002 prudce posiloval, a to za existence nenulových sazeb. V současnosti, kdy jsou úrokové sazby na technické nule, by intervence skrze oslabení koruny měly za cíl dále uvolnit měnové podmínky. O tom, že dalším případným nástrojem uvolnění měnové politiky po dosažení nulové spodní hranice úrokových sazeb bude kurz koruny, rozhodla bankovní rada již na podzim roku 2012.

Na posledním měnovém zasedání 1. srpna bankovní rada ponechala úrokové sazby na rekordním minimu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Tehdy zároveň podle záznamu z jednání několik členů bankovní rady označilo devizové intervence za možný destabilizující prvek pro domácí ekonomiku. Bankovní rada tehdy mimo jiné hlasovala o zahájení devizových intervencí jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. Rozhodla ovšem tuto možnost nevyužít.

Jednání bankovní rady se ve čtvrtek zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK