Šéfa Lesů ČR vybere komise v čele s ředitelem kabinetu MZe Machem

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Nového generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) bude vybírat sedmičlenná komise. Jejím předsedou bude vrchní ředitel kabinetu ministra zemědělství Miroslava Tomana František Mach. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Dana Večeřová. Výběrové řízení na nového šéfa státní lesnické firmy vyhlásilo ministerstvo v závěru minulého týdne. Zájemci mají zaslat přihlášky do 18. října. Ministerstvo již dříve sdělilo, že výsledek výběrového řízení bude znám až po parlamentních volbách.

Podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, je od loňského prosince bez generálního ředitele. Z pověření jej řídí ekonomický ředitel Michal Gaube.

Kromě Macha ve výběrové komisi zasedne také Tomanův náměstek pro správní úsek Jan Sixta a Martin Žižka, který je pověřen výkonem funkce lesnického náměstka MZe. Ministerstvo v ní zastoupí také vrchní ředitel správní sekce Jaroslav Janáček a ředitelka personálního odboru Stanislava Novotná. Zástupce úřadu doplní ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček a předseda dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník.

Uchazeči vedle životopisu a dalších dokladů mají s přihláškou podat i koncepci rozvoje podniku. Při zpracování koncepce mají vycházet z platné Koncepce ministerstva zemědělství k hospodářské politice Lesů ČR. V koncepci mají uvést i předpokládaný odhad zisku podniku v příštích letech a návrh na jeho rozdělení. Také mají navrhnout strukturu řízení podniku a odborné požadavky na pozice ředitelů jednotlivých úseků podniku. Ministerstvo si vyhrazuje právo tendr zrušit kdykoliv v jeho průběhu.Toman slíbil, že jména členů odborné komise dopředu zveřejní.

Podle Večeřové komise vybere a doporučí nejvhodnějšího kandidáta do čela LČR. Jeho případné jmenování do funkce bude již úkolem pro ministra zemědělství vzešlého z říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Toman bude ve volbách kandidovat ze Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) jako její lídr v Ústeckém kraji.

Ke konci listopadu 2012 rezignoval na pozici šéfa Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Důvody své rezignace neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Tomanova předchůdce Petra Bendla. Ten následně pověřil vedením Gaubeho s tím, že jde o dočasné řešení. Zároveň ministerstvo vypsalo tendr na nového generálního ředitele a výběr kandidátů několikrát zúžilo. V polovině letošního března ho však Bendl zrušil, protože prý žádný kandidát nevyhověl jeho podmínkám, ani požadavkům premiéra Petra Nečase. Bendl pak uvedl, že nový tendr zprostředkuje personální agentura. Do Bendlova opuštění úřadu se tak však nestalo.

Bendlem vedené MZe se do poslední chvíle v březnu bránilo zveřejnit složení komise, která měla kandidáta vybrat a ministrovi jej doporučit. Členkou komise byla mimo jiné tehdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová (nyní Nečasová), která je stíhaná pro podezření z korupce a zneužívání Vojenského zpravodajství.

Loni LČR zvedly hrubý zisk o 203 milionů na dosud nejvyšších 5,48 miliardy korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku podnik vykázal hrubý zisk 3,34 miliardy korun.

Protikorupční organizace Transparency International začátkem září uvedla, že podala trestní oznámení na vedení LČR ve věci zakázek na informační technologie. Zakázky vzniklé v roce 2011 měly být prokazatelně předražené, v některých případech měla státní firma platit za neuskutečněné služby. Škoda prý činí minimálně 3,5 milionu korun. Zakázky se organizace týkají firem dynn a TIME IMPORT, které již figurují v podezřelých zakázkách s celkovou možnou škodou 350 milionů korun. Tyto zakázky od loňského roku vyšetřuje policie.

Lesy ČR se již několik let pravidelně objevují ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS) v souvislosti s působením lobbistických skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK