Americké akcie mírně posilují, obavy kolem rozpočtu ale trvají

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americké akcie v první části dnešního obchodování mírně posilovaly, a zastavily tak čtyřdenní sérii poklesů. Investory ale dál znepokojují rozpočtové problémy, kterém by mohly vyústit v platební neschopnost vlády Spojených států. Po poledni ale indexy začaly opět klesat.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval růst o 0,2 procenta na 15.359 bodů. Širší index S&P 500 přidával také 0,2 procenta a byl na 1701 bodech, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite měl zisk 0,3 procenta a vystoupil na 3779 bodů.

Americký ministr financí Jack Lew uvedl, že pokud Spojené státy včas nezvýší limit svého zadlužení, pak jim do 17. října dojdou peníze na úhradu splatných závazků. Představitele Kongresu pak vybídl, aby jednání o zvýšení dluhového stropu urychlili.

"Vláda vytváří nejistotu, což má určité dopady na trh," uvedl analytik Doug Cote z investiční společnosti ING. "Během příštího měsíce očekávám vyšší kolísání, ale jakmile se situace vyjasní, zamíří trh vzhůru," sdělil analytik.

Akcie největší světové komunitní sítě Facebook dnes pokračovaly v růstu, k němuž přispěli svým lepším hodnocením analytici několika makléřských firem. Prudký nárůst zaznamenal výrobce lékařských zařízení Mako Surgical, kterého se za 1,65 miliardy dolarů (31,5 miliardy Kč) rozhodl převzít jeho větší konkurent Stryker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK