Počet nezaměstnaných ve Francii v srpnu poprvé za dva roky klesl

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. září (ČTK) - Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii v srpnu zaznamenal první pokles za více než dva roky. Tamní ministerstvo práce dnes oznámilo, že v meziměsíčním srovnání se počet lidí bez práce snížil o 1,5 procenta na 3,236 milionu. K poklesu přispěl nárůst počtu státem podporovaných pracovních míst, v meziročním srovnání se však počet nezaměstnaných zvýšil o 7,3 procenta.

Údaje jsou příznivou zprávou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který slíbil, že do konce letošního roku zvrátí negativní vývoj na trhu práce.

"Ty údaje jsou povzbudivé, musí se k nim ale přistupovat s opatrností," uvedlo ministerstvo. "Údaje za jeden měsíc neznamenají změnu trendu. Naším cílem je udržitelné zvrácení trendu na trhu práce do konce roku," podotýká úřad.

Řada ekonomů už několik měsíců pochybuje, že francouzská ekonomika bude dost silná na to, aby se do konce roku nezaměstnanost snížila. Někteří experti však podle agentury Reuters upozorňují, že stoupající počet státem podporovaných pracovních míst by mohl "statistický" pokles nezaměstnanosti zajistit.

Francouzská vláda tento měsíc snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 0,9 procenta z dříve předpokládaných 1,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika proti prvnímu kvartálu vzrostla o 0,5 procenta, a vymanila se tak z recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK