Ceny ropy se zvyšují, trh se dál zaměřuje na jednání s Íránem

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích zastavily několikadenní pokles a vrátily se k růstu. Barel severomořské ropy Brent se tak dostal nad 109 dolarů. Na trzích se dnes zmírnilo očekávání, že jednání o jaderném programu Íránu by mohla vést k rychlému uvolnění jeho vztahů se Spojenými státy.

Brent kolem 18:00 SELČ vykazoval růst o téměř 80 centů na zhruba 109,40 USD za barel. Americká lehká ropa WTI zdražovala o zhruba 30 centů na 103,50 USD za barel. WTI má přitom za sebou čtyři dny ztrát, během kterých se dostala na nejnižší úroveň za sedm týdnů.

Mezinárodní společenství na Írán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu v minulosti uvalilo sankce, které od roku 2011 snížily prodej íránské ropy o více než polovinu na loňských zhruba milion barelů denně. Jednání s Íránem jsou dlouhodobě na mrtvém bodě, což už téměř deset let pomáhá k růstu cen ropy.

Ve výraznějším zdražování ropy ale teď bude zřejmě bránit obnovení dodávek z Iráku a Libye, tvrdí analytici. Nepříznivý vliv na růst cen by mohlo mít rovněž ujištění saúdskoarabského ministra pro ropu, podle něhož je na trhu ropy dost.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,42 108,64 New York - Nymex WTI listopad 103,48 103,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK