Dálnici D1 v noci na neděli několikrát uzavře stavba mostu

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Dálnici D1 v noci na neděli uzavře stavba nového mostu na 71. kilometru. Úsek bude uzavřen čtyřikrát na hodinu a půl a poté bude dálnice stejnou dobu otevřena, sdělilo dnes ČTK ministerstvo dopravy.

Stavbaři zastaví několikrát provoz na úseku mezi Loktem a Hořicemi, a to v rozmezí od sobotních 20:00 do nedělních 08:00. Pro osobní automobily byla stanovena objízdná trasa ve směru na Brno přes Čechtice a na Prahu přes Ledeč nad Sázavou. Nákladní auta nad 12 tun nemají stanovenou objízdnou trasu a budou při uzavírkách čekat přímo na dálnici.

"Během prací se všemi čtyřmi nosníky postupně za sebou bude provoz na dálnici uzavřen maximálně na hodinu a půl. Mezi jednotlivými uzavírkami pak budou přibližně stejné pauzy, kdy bude dálnice průjezdná, abychom řidiče omezili co nejméně," uvedl ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Jeden železobetonový nosník mostu je dlouhý 34 metrů a soupravy budou dohromady vážit 120 až 130 tun. Pokud nastanou komplikace v přepravě nosníků a nebudou dodány včas, tak bude stavba přerušena, nosníky nebudou montovány a budou dočasně uloženy mimo dálnici. Čas ukončení uzavírek je závazný a stavební firma jej nesmí prodloužit.

Kromě krátkodobých uzavírek při stavbě mostu čeká řidiče o víkendu na 71. kilometru dálnice také uzavření levého a pravého pásu. V půlkilometrovém úseku tak budou jezdit pouze jedním jízdním pruhem na Prahu a jedním jízdním pruhem na Brno.

O opravě dálnice D1 rozhodlo ministerstvo dopravy předloni v červnu. Nejvytíženější tuzemská dopravní tepna je zhruba deset let za svojí životností. Celá modernizace mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má stát asi 14 miliard korun, počítá se s využitím peněz z Evropské unie. Zhotovitelé letos využili nočních víkendových uzavírek ze soboty na neděli už několikrát. Zatím ani v jednom takovém případě omezení nezpůsobila podstatnou dopravní komplikaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK