Tržby telekomunikačních operátorů loni klesly o 1,9 procenta

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Tržby telekomunikačních firem v ČR loni klesly o 1,9 procenta na 116,4 miliardy Kč. Příjmy z mobilních služeb se snížily o 3,6 procenta na 67 miliard korun bez DPH. Vyplývá to ze zprávy Českého telekomunikačního úřadu.

"V roce 2012 pokračoval trend poklesu tržeb ze služeb elektronických komunikací ve všech sledovaných ukazatelích. Nejvyšší meziroční pokles zaznamenaly tržby za služby poskytované v mobilních sítích," uvedl úřad.

Investice do sítí a služeb elektronických komunikací meziročně vzrostly o tři procenta na 14,9 miliardy Kč. Tento nárůst byl ovlivněn především meziročním zvýšením investic do mobilní infrastruktury o téměř čtyři procenta na 4,9 miliardy Kč. Podíl investic na tržbách se pohyboval pod 13 procenty. Zaměstnanost v telekomunikacích poklesla o čtyři procenta na 19.600 pracovníků.

Počet aktivních pevných linek se meziročně snížil o 1,8 procenta na 1,58 milionu přípojek. Množství aktivních SIM karet se zvýšilo o 2,8 procenta na 13,86 milionu. Z toho bylo více než půl milionu SIM karet používaných pro komunikaci mezi zařízeními (M2M).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK