Co týden dal? Od poloviny prosince se jízda vlakem prodraží

27.09.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


S novým jízdním řádem Českých drah přijde i mírné zdražení. Cestující si připlatí u základního tarifu ve vnitrostátní i mezinárodní přepravě zhruba o dvě procenta, což přibližně odpovídá meziroční inflaci. V týdenním přehledu událostí se dočtete, jaké slevy jsou připraveny pro majitele slevových karet.

Posledních 7 dní ve světě

V eurozóně i celé Evropské unii v září rostla ekonomická nálada. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Evropská komise. Index ekonomické nálady v celé EU se v září poprvé o července 2011 dostal nad dlouhodobý průměr.
Více informací

Evropská komise chce vytvořit nový fond, který by pomáhal problémovým bankám v členských zemích Evropské unie nepoužívajících euro. Uvedl to podle agentury AP mluvčí komise Simon O'Connor. Dodal, že komise navrhuje využít k tomuto účelu 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč), které nyní slouží jako pojistka pro případ problémů v platebních bilancích členských zemí.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval Spojené státy k rychlému vyřešení rozpočtových sporů a ke zvýšení dluhového stropu, bez kterého by se americká vláda mohla dostat do platební neschopnosti. "Je to důležité pro pokračování hospodářského oživení ve Spojených státech i pro celou světovou ekonomiku," uvedl mluvčí fondu Gerry Rice.
Více informací

Objem bankovních úvěrů poskytnutých firmám a domácnostem v eurozóně v srpnu opět klesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Vývoj tak podle agentury Reuters naznačuje, hospodářské oživení v zemích eurozóně zůstává i nadále křehké.
Více informací

Čistá hodnota majetku amerických domácností ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,3 bilionu dolarů a dostala se na 74,8 bilionu dolarů (asi 1,4 biliardy Kč). Přispěl k tomu růst cen akcií a domů, uvedla tamní centrální banka (Fed). Zadlužení domácností se ale podle ní zvýšilo o 0,2 procenta na 13 bilionů dolarů.
Více informací

Eurozóna by měla vytvořit společný rozpočet, aby si zvýšila schopnost odolávat ekonomickým šokům a aby byla s to pomáhat nejvíce postiženým členským zemím. Uvedli to experti Mezinárodního měnového fondu (MMF). Sdílení rizika mezi členskými zeměmi eurozóny by podle MMF pomohlo v měnové unii vyrovnávat slabá místa, která přispěla ke vzniku její dluhové krize.
Více informací

Ceny domů ve Spojených státech se v červenci meziročně zvýšily o 12,4 procenta, což je nejprudší tempo od února 2006. Údaje, které zveřejnily výzkumné organizace Standard & Poor's a Case-Shiller, tak ukazují, že americký trh s bydlením pokračuje v oživení, a to navzdory růstu nákladů na hypotéky.
Více informací < /p>

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

České dráhy od 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, zdraží základní jízdné zhruba o dvě procenta. Odůvodnily to inflací a růstem cen vstupů. Výhodnější než nyní by mělo být pravidelné dojíždění do práce nebo do školy. ČTK to sdělil Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah.
Více informací

České národní banka nerozhodla o zahájení devizových intervencí, pravděpodobnost, že k nim v budoucnu přikročí, ale zůstává vysoká. Na dnešní tiskové konferenci po jednání bankovní rady ČNB to uvedl guvernér Miroslav Singer. Česká národní banka je tak podle něj připravena využít kurz koruny v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky.
Více informací

Evropská komise schválila Česku státní podporu na zmírnění škod způsobených letošními povodněmi na zemědělském majetku ve výši 685 milionů korun. Oznámilo to ministerstvo zemědělství. Komise schválila zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených červnovými povodněmi. Poskytnutí peněz musí schválit komise, aby nedocházelo k nedovolené podpoře zemědělců.
Více informací

Objem veřejných zakázek vyhlášených v prvních osmi měsících letošního roku se meziročně propadl o jednu třetinu (30,1 procenta) na 149,8 miliardy korun. Výrazně se snížil také objem zakázek, které byly ve stejném období zadány k realizaci. Jejich objem dosáhl 161,5 miliardy korun, což je meziročně o 18,4 procenta méně. Vyplývá to z nejnovější analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek (KAVZ), kterou má ČTK k dispozici.
Více informací

Ministerstvo financí (MF) počítá v materiálech k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 s lepším vývojem ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos úřad očekává pokles ekonomiky o 1,1 procenta a příští rok s růstem o 1,3 procenta. MF o tom informovalo v tiskové zprávě. Ještě v červencové prognóze úřad počítal letos s poklesem ekonomiky o 1,5 procenta a s růstem o 0,8 procenta příští rok. Návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 112 miliard korun schválila vláda.
Více informací

Vláda schválila návrh zákonného opatření, které se týká úpravy daní v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Návrhy, které 12. září zamítl Senát, předložilo ministerstvo financí vládě v mírně upravené verzi. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Zákonné opatření projedná Senát a v případě schválení následně na první schůzi nově zvolená Poslanecká sněmovna.
Více informací

Právní změny platné od ledna 2014 zvýší náklady pojišťoven v povinném ručení o zhruba tři miliardy Kč, tedy o pětinu. Jakým způsobem pojišťovny tento růst nákladů promítnou do cen, je na jejich rozhodnutí, pravděpodobně se však neobejdou bez výrazné úpravy cen pojistek, řekl novinářům výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU