Společnost Noble u Kypru zjistila zásoby 140 miliard kubíků plynu

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 3. října (ČTK) - Nové vrty americké společnosti Noble Energy u jižního Kypru ukázaly v její vytyčené oblasti zásoby zemního plynu v objemu kolem 140 miliard krychlových metrů. První potvrzený nález plynu v kyperských vodách je sice na dolní mezi předběžných odhadů, podle firmy jde ale o třetí největší objev plynu v Levantské pánvi mezi Libanonem, Kyprem a Izraelem. Kypr, který se kvůli obřím ztrátám bank dostal do krize, sází na to, že novým motorem růstu jeho ekonomiky se díky nálezu plynu stane energetika.

Noble Energy získala koncesi na průzkum a těžbu pole v jihokyperských vodách, a to poblíž oblasti, kde objevila značné zásoby plynu ve vodách Izraele. V roce 2011 americká firma odhadla ve své oblasti zásoby 140 až 227 miliard krychlových metrů. Na příští rok Noble Energy plánuje provést další vrty.

"Navzdory nižšímu objemu oproti odhadu z roku 2011 dnešní údaje potvrzují významné rezervy zemního plynu," uvedl kyperský ministr průmyslu Georgios Lakkotrypis. Dodal, že hrubá hodnota zásob dosahuje 50 miliard dolarů (asi 937 miliard Kč), což pro Kypr znamená během 14 let čistý příjem 12 až 18 miliard dolarů.

Kypr dal koncese na průzkum svých vod i francouzské společnosti Total a italské Eni. Letos pak Nikósie zahájila jednání s třemi zahraničními těžařskými společnostmi o výstavbě terminálu na vývoz zkapalněného zemního plynu a o spolupráci na projektu jedná s Izraelem a Libanonem.

Zadlužený Kypr se letos v březnu dohodl na záchranném úvěru od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši deseti miliard eur (asi 255 miliard Kč). Výměnou za pomoc však země musela zavřít druhou největší banku a zabavit část úspor nad 100.000 eur, aby vyhověla tlaku EU na omezení údajně přebujelého bankovního sektoru v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK