Ceny ropy pod vlivem omezení provozu vlády v USA mírně klesly

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navzdory příznivým údajům z čínské ekonomiky mírně klesaly. Trh se totiž obává, že omezení vládních služeb v USA bude trvat delší dobu, což by snížilo poptávku Američanů po energii.

Americká lehká ropa WTI oslabila o půl dolaru na 103,60 USD za barel. Cena severomořské ropy Brent byla po většinu dne v mírně záporných číslech, později se ale ze ztrát vymanila a její cena se ke konci dne s drobným přírůstkem pohybovala kolem 109,30 dolaru.

Ropu mírně podpořily údaje, podle nichž aktivita čínského sektoru služeb v září díky stoupající poptávce rostla nejrychlejším tempem za půl roku. Byla to další známka toho, že druhá největší ekonomika světa se vymaňuje z útlumu.

Americká vláda nemá kvůli sporům obou stran v Kongresu již třetí den k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů. Prezident Barack Obama odmítl jakýkoli kompromis s republikány ovládanou Sněmovnou reprezentantů, což znamená, že současná patová situace může trvat delší dobu. Čím déle potrvá, tím spíš se to podle analytiků může podepsat na poptávce spotřebitelů.

Obavy z delšího uzavření vládních úřadů dnes výrazně oslabily americký akciový trh, což podkopalo i ropu. Nepodpořil ji ani pokles dolaru, který obvykle její ceny zvyšuje.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,30 109,19 New York - Nymex WTI listopad 103,60 104,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK