Portugalsko má od "trojky" pochvalu, úlevu ale nedostalo

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 3. října (ČTK) - Mezinárodní věřitelé Portugalska dnes schválili postup tamní vlády v plnění záchranného úvěrového programu. Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ale odmítli žádost Lisabonu o zmírnění podmínky snižování rozpočtového deficitu na příští rok. Oznámil to náměstek portugalského předsedy vlády Paulo Portas.

Věřitelská "trojka" konstatovala, že portugalská ekonomika se začíná zotavovat z krize. Vláda se s delegací věřitelů dohodla na zlepšení předpovědi ekonomického růstu v příštím roce na 0,8 procenta z dosavadní prognózy 0,6 procenta. Na letošní rok se výhled rovněž zlepšil a hrubý domácí produkt by měl klesnout o 1,8 procenta, místo původně předpokládaných 2,3 procenta.

Portas novinářům řekl, že věřitelé odmítli zvýšit cíl deficitu na rok 2014 na 4,5 procenta HDP, jak vláda žádala, a ponechali v platnosti původně stanovená čtyři procenta. Lisabon žádal o zmírnění podmínky pro deficit od jara a argumentoval tím, že takový krok by umožnil financovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s věřiteli na záchranné půjčce v částce 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun) a za to musí snižovat deficit a zavádět ekonomické reformy. Na jaře dostal Lisabon kvůli tvrdým dopadům úsporných opatření od Evropské komise další rok navíc na snížení rozpočtového schodku pod tři procenta HDP.

Záchranný program končí v polovině příštího roku a Portugalsko by si pak mělo pravidelně půjčovat peníze na trzích. Mnozí ekonomové však předpokládají, že Portugalsko bude i poté potřebovat určitou formu pomoci, minimálně záložní úvěrovou linku od EU.

Portugalsko v zájmu ozdravování veřejných financí zvyšovalo daně, snižovalo vládní výdaje a omezovalo vládní služby, což vyvolalo nespokojenost veřejnosti a prohlubovalo hospodářský pokles. Kvůli nesouhlasu koaličního partnera s úspornými kroky se v červenci vláda téměř zhroutila.

Portugalská ekonomika se ve druhém čtvrtletí díky vývozu vymanila z hlubokého propadu a vykázala první růst za dva a půl roku. Za celý loňský rok se ekonomika země propadla o 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK