Gates a Ballmer usilují o znovuzvolení do správní rady Microsoftu

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle (USA) 4. října (ČTK) - Spoluzakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft Bill Gates a odcházející generální ředitel Steve Ballmer usilují o znovuzvolení do správní rady podniku navzdory snahám některých akcionářů o omezení jejich vlivu na řízení. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy společnosti.

Gates je nyní předsedou správní rady, podle zdrojů agentury Reuters se však tři z 20 největších akcionářů Microsoftu snaží prosadit jeho odchod. Domnívají se, že Gates blokuje zavádění nových strategií a omezoval by schopnost nového generálního ředitele provádět zásadní změny.

Microsoft nyní hledá nového generálního ředitele poté, co Ballmer v srpnu oznámil, že tuto funkci do roka opustí. Podle agentury Reuters je ale velmi pravděpodobné, že Gates i Ballmer budou na listopadové valné hromadě znovu zvoleni do správní rady. Gates a Ballmer navíc zůstávají největšími akcionáři podniku. Gates vlastní 4,5 procenta a Ballmer čtyři procenta akcií.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty, jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK