Policie odložila trestní oznámení na bývalé vedení ERÚ

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality odložili trestní oznámení, které podala předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková na bývalé vedení úřadu. Policie to dnes oznámila na svých internetových stránkách. Vitásková obviňovala své předchůdce v čele ERÚ, že zneužili své pravomoci a nastavili neúměrně vysokou provozní podporu pro solární elektrárny.

Vitásková v únoru představila výsledky vnitřního auditu ERÚ, které podle ní ukazovaly, že bývalí pracovníci úřadu postupovali nezákonně při stanovování cen. Ceny podle ní byly stanoveny nad rámec zákona a státu a spotřebitelům kvůli tomu mohly vzniknout škody za desítky miliard korun.

Vitásková kvůli podezření podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Policie začala případ prošetřovat v květnu. Dnes však policisté dospěli k závěru, že "v dané věci nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, nebylo zjištěno, že by bývalé vedení ERÚ nepostupovalo v souladu s právním řádem ČR".

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka v reakci na dnešní oznámení policie ČTK řekl, že ERÚ bere informaci o odložení trestního oznámení na vědomí. "Do budoucna budeme postupovat jinak, abychom ochránili zájmy spotřebitelů," řekl Chvojka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK