Dolar mírně oživil,. kvůli situaci v USA ale zůstává pod tlakem

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. října (ČTK) - Americký dolar dnes po pětidenním oslabování mírně oživil, kvůli uzavření vládních úřadů ve Spojených státech ale zůstává blízko osmiměsíčního minima. Euro naopak nadále podporují příznivé ekonomické údaje z minulých dní.

Dolar proti euru odpoledne vykazoval růst asi o 0,2 procenta na 1,3595 USD. Euro ve čtvrtek vystoupilo až na osmiměsíční maximum 1,3646 USD. Index dolaru ke koši měn rovněž mírně stoupl a dostal se na 79,910 bodu, je ale těsně nad čtvrtečním minimem od letošního února.

Investoři se obávají, že rozpočtové spory, kvůli nimž nemá americká vláda peníze na běžný provoz, se promítnou i do mnohem důležitější otázky zvýšení federálního dluhového stropu. Pokud se Kongres do konce měsíce na zvýšení limitu nedohodne, hrozila by Spojeným státům bezprecedentní platební neschopnost s nepředvídatelnými následky.

Euru pomáhají nejnovější statistiky, zejména příznivé čtvrteční údaje o silném růstu maloobchodních tržeb v eurozóně. Podporu evropské měně poskytla i stabilizace politické situace v Itálii. Euro proti dolaru tento týden získává zhruba půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK