Ceny ropy se zvyšují, z části kvůli bouři v Mexickém zálivu

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes kvůli postupu tropické bouře Karen k zařízením na těžbu ropy v Mexickém zálivu obnovily růst a severomořská ropa Brent se vrátila k blízkosti 110 dolarů za barel. Růst je ale slabý, protože trh se i nadále obává dopadu delšího omezení vládních služeb v USA na poptávku.

Cena Brentu v 15:50 SELČ stoupla o zhruba 70 centů na 109,70 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila stejným tempem těsně nad 104 dolarů za barel. Oba druhy ropy mají po třech týdnech poklesu tento týden namířeno k mírnému zisku.

Své ropné plošiny v Mexickém zálivu začaly před příchodem bouře evakuovat a zavírat firmy jako je Exxon a BHP Billiton. "Bouře v zálivu určitě povede ke snížení nakládky ropy, což může vytvořit určitý tlak na ceny," řekl agentuře Reuters analytik Gareth Lewis-Davies z banky BNP Paribas.

Americká vláda nemá kvůli sporům obou stran v Kongresu již čtvrtý den peníze na běžný provoz. Nucenou dovolenou si tak muselo vzít asi milion státních zaměstnanců, což znamená, že omezena bude spotřeba včetně nákupů pohonných hmot. Rozpočtové spory naproti tomu oslabují kurz dolaru, což ropu obvykle tlačí vzhůru.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,70 109,00 New York - Nymex WTI listopad 104,01 103,31

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK