Pražská burza v týdnu posílila o 0,2 procenta na 962 bodů

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu nepatrně posílila. Index PX proti minulému pátku stoupl o 0,2 procenta na 962 bodů. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. Nejvíce posílily akcie Telefóniky, největší propad postihl opět cenné papíry ČEZ. V předchozím týdnu akcie klesly o téměř dvě procenta.

"Začátek října se nesl pod tíhou nedohody amerických zákonodárců nad novým státním rozpočtem a tím pádem následnému uzavření některých federálních úřadů od 1. října. Nedá se vyloučit delší zdráhání, což by přineslo na trhy zvýšenou roztěkanost. Vedle USA se investoři zaměřili na Evropskou centrální banku, která ponechala sazby dle očekávání nezměněny," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v týdnu byla Telefónica, která posílila o deset procent na 321 Kč. "Firma byla pod tíhou zpráv o probíhající aukci nových kmitočtů, kde se přihlásilo pět zájemců, což jsme hodnotili negativně kvůli očekávání zvýšené konkurence v nadcházejících čtvrtletích. Na druhou stranu se titul obchoduje do 9. října s nárokem na 9,4procentní hrubý dividendový výnos, což je významnou podporou pro titul," upozornil Vaníček.

Největší pokles zaznamenaly akcie ČEZ, které přišly o 3,6 procenta na 483 Kč. Společnost pravděpodobně zprostředkovaně oslabuje kvůli své expozici v maďarské společnosti MOL, která je výrazně pod tlakem kvůli nevyřešené otázce privatizace chorvatské společnosti INA. Chorvatsko vydalo zatykač na generálního ředitele MOL za údajné úplatky v kauze INA.

Příští týden se investoři zaměří na situaci v USA kolem schvalování rozpočtu a dluhového stropu. Další absence konsenzu mezi republikány a demokraty může působit rozkolísanost trhů. Případná dohoda především na dluhovém stropu by naopak byla výrazným pozitivním signálem. "Současně se však domníváme, že pokračování patu má implikace pro americkou centrální banku Fed, která může i z tohoto důvodu neměnit současné měnové uvolňování," podotkl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK