Pražská burza stagnovala, akcie ČEZ a KB dál oslabovaly

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala. Index PX vzrostl, ale pouze o 0,07 procenta na 961,99 bodu. Akcie energetické firmy ČEZ a Komerční banky dál oslabovaly. Posílení naopak zaznamenala bankovní skupina Erste a také cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica dál rostly. Vyplývá to z výsledků burzy.

Ceny akcií Komerční banky a ČEZ dnes prohloubily ztrátu. Komerční banka oslabila o 0,84 procenta na 4225 korun a ČEZ o 0,33 procenta na 483,4 koruny. "Negativní tlak na akcie ČEZ mohou zprostředkovaně vyvíjet obavy ohledně budoucnosti několikamilionové investice maďarské skupiny MOL v Chorvatsku. Její akcie propadly na nové 16měsíční dno a ČEZ je druhým největším akcionářem firmy po Maďarsku," sdělil analytik Josef Kohout z Patria Finance. Naopak Erste se po čtvrtečním propadu dostala z červených čísel. Její akcie posílily o 0,96 procenta na 610,8 koruny.

Stejně jako v posledních dnech i dnes rostla cena akcií Telefóniky, ovšem jen o 0,25 procenta na 321,3 koruny. Právě s cennými papíry operátora se dnes obchodovalo nejvíce ze všech hlavních emisí, transakce s akciemi Telefóniky tvořily více než dvě pětiny z celkového objemu obchodů. "Titulu pomáhá blížící se poslední den s nárokem na dividendu ve výši 30 korun, který připadá na příští středu 9. října," uvedl Kohout.

Největší ztráty postihly mediální společnost CME, jejíž cenné papíry zlevnily o 1,53 procenta na 103 korun. Také například developer Orco zaznamenal větší oslabení, a to o 1,13 procenta na 61,4 koruny.

Naproti tomu nejvýraznější posílení přinesl dnešek provozovateli horských turistických středisek Tatry mountain resorts (TMR), jehož akcie podražily o 1,67 procenta na 1215 korun. Téměř jednoprocentní nárůst zaznamenala textilní firma Pegas Nonwovens. Její cenné papíry posílily o 0,87 procenta na 582 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK