MMF snížil odhad růstu ekonomiky Irska

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 4. října (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad růstu ekonomiky Irska na letošní i příští rok. Fond uvedl, že slabá ekonomika může ohrozit proces zotavování země z dluhové krize. Irsko po kolapsu svých bank přijalo v roce 2010 od Evropské unie a MMF finanční pomoc v objemu 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč), letos se ale má stát první zemí eurozóny, která záchranný program opustí.

Odhad růstu hrubého domácího produktu Irska pro tento rok měnový fond snížil na 0,6 procenta z dosavadní předpovědi 1,1 procenta. Na příští rok pak odhad snížil na 1,8 procenta z 2,2 procenta. Prognózy MMF jsou však stále optimističtější než odhady analytiků. Ti podle ankety agentury Reuters totiž letos čekají stagnaci a příští rok pak růst HDP o 1,7 procenta.

"Rizika ekonomického výhledu Irska zůstávají značná," uvedl fond. Poukázal například na slabou domácí spotřebu a vývoz a také na velmi nízký objem úvěrů od domácích bank.

Další zpomalení ekonomiky by mohlo podle fondu vytlačit irský národní dluh v roce 2015 až na 127 procent HDP z dosud předpokládaného maxima 123 procent. V případě nepříznivého vývoje by se však mohl dluh vyšlphat až na 136 procent HDP.

"Pomalejší růst zůstává hlavní hrozbou pro zachování udržitelné výše dluhu," uvedl měnový fond. Plány snižování rozpočtového deficitu označil za "nejisté" a doporučil, aby se vláda držela dohody s věřiteli, podle níž má Dublin během dvou let pomocí snížených výdajů a zvýšených daní získat 5,1 miliardy eur.

Vláda v Dublinu uvedla, že nadcházející rozpočet pro příští rok bude zahrnovat méně škrtů a zvýšených daní, než se původně dohodlo. Stále to ale bude stačit na to, aby deficit skončil pod dohodnutou úrovní 5,1 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK