Akcie v USA dnes vzrostly, za týden jsou kvůli rozpočtu ve ztrátě

04.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes po čtvrtečním propadu vzrostly. Za celý týden ale dva hlavní indexy kvůli uzavření části vládních úřadů klesly a investoři se obávají, že politici spory o podobu rozpočtu v brzké době nevyřeší. Zvyšuje se tak riziko, že se nebudou schopni dohodnout ani na mnohem důležitější otázce zvýšení dluhového stropu.

Index Dow Jones dnes stoupl o 76,35 bodu, tedy 0,51 procenta, na 15.072,83 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 11,83 bodu, neboli 0,7 procenta, na 1690,49 bodu. Za celý týden však Dow Jones klesl o 1,2 procenta a S&P o 0,1 procenta. Index technologického trhu Nasdaq dnes posílil o 33,41 bodu, neboli 0,89 procenta, na 3807,75 bodu. Od počátku týdne pak Nasdaq stoupl o 0,7 procenta.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu již čtvrtý den peníze na běžný provoz. Reálné dopady na ekonomiku to zatím nemá, analytici se však obávají, že v případě prodlužování této patové situace by to mohlo snižovat spotřební výdaje.

Zatím to vypadá, že vláda zůstane bez peněz i příští týden, protože prezident Barack Obama kategoricky odmítá jakýkoli kompromis. Pokračování sporu by mohlo vést rovněž k neschopnosti Kongresu zvýšit dluhový limit. Vládě by tak mohly dojít i peníze na splácení dluhů, což by mohlo poškodit ekonomiku a rozkolísat světové finanční trhy.

Investoři ale vesměs předpokládají, že nakonec se k dohodě dospěje. "Trhy jsou díky tomu klidné, což odráží dosavadní neexistenci jakýchkoli reálných škod," řekla agentuře Reuters Kate Warneová ze společnosti Edward Jones ze St. Louis.

Dolar dnes poprvé po šesti seancích vzrostl ke koši šesti hlavních měn, zůstal však v blízkosti nedávného osmiměsíčního minima. Důvodem jsou obavy o další vývoj rozpočtové krize v USA.

V závěru obchodování dolar vůči euru zpevnil o 0,5 procenta na 1,3551 USD a k jenu o 0,1 procenta na 97,40 JPY. Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti hlavních měn, stoupl o půl procenta na 80,145 bodu. Euro vůči jenu kleslo o 0,4 procenta na 131,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK