Fed by mohl omezit stimulaci navzdory rozpočtové krizi

05.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Baltimore 5. října (ČTK) - Centrální banka USA (Fed) by mohla omezit svá stimulační opatření navzdory částečnému uzavření vládních úřadů, které zabránilo zveřejnění důležitých statistických údajů. Uvedl to prezident pobočky Fedu v Richmondu Jeffrey Lacker.

Ministerstvo práce v pátek kvůli rozpočtové krizi, která donutila vládu zavřít některé státní úřady, nevydalo svoji důležitou měsíční zprávu o počtu nových pracovních míst v americké ekonomice a vývoji míry nezaměstnanosti.

Podle Lackera bude celkový dopad uzavření úřadů "přechodný" a ekonomický růst to příliš nezbrzdí. Přestože nebyly zveřejněny údaje o nezaměstnanosti za září, domnívá se, že trh práce již splnil podmínky "podstatného zlepšení", které Fed spojil s případným omezením svého programu nákupu dluhopisů.

Minulý měsíc Fed překvapil trhy, když se rozhodl, že zatím svůj stimulační program měnit nebude. Centrální banka v současnosti nakupuje měsíčně dluhopisy a další cenné papíry za 85 miliard USD (1,6 bilionu Kč). Cílem tohoto kroku je udržet úrokové sazby na velmi nízké úrovni a podpořit růst zaměstnanosti.

I kdyby Fed chtěl, nemá podle Lackera sílu na to, aby mohl vyvážit negativní dopad, který bude mít na ekonomiku současná patová situace v jednání o rozpočtu. Politika Fedu nemůže vykompenzovat následky nejistoty z dalšího vývoje fiskální politiky, poklesu růstu produktivity nebo strukturálních změn na trhu práce, řekl Lacker novinářům po projevu k Radě pro hospodářské vzdělávání.

Lacker je tzv. inflačním jestřábem, který je skeptický vůči nekonvenční politice centrální banky. Znovu tak zopakoval svůj názor, že jak již bylo možné vidět dříve, vliv měnové politiky na reálnou ekonomiku je výrazně omezen. Zkritizoval rovněž centrální banku, že zveřejňuje informace o záměrech dalšího vývoje měnové politiky, přestože bankéři si nejsou vždy jisti, zda opravdu jejich rozhodnutí půjde tímto směrem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK