SB snížila výhled růstu pro rozvojové země východní Asie

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 7. října (ČTK) - Světová banka (SB) snížila výhled růstu ekonomiky rozvojových zemí východní Asie na letošní a příští rok. Za důvody, které ji k tomu vedly, banka označila zpomalení růstu v Číně, nižší ceny komodit a blížící se konec stimulačních opatření ve Spojených státech. Ekonomika rozvojových zemí v regionu má letos vykázat růst o 7,1 procenta, ještě v dubnu přitom banka čekala růst o 7,8 procenta.

Příští rok tempo růstu těchto zemí nepatrně zrychlí a bude činit 7,2 procenta. Doposud SB v tomto regionu čekala růst hrubého domácího produktu o 7,6 procenta.

Ekonomika Číny by letos měla vzrůst o 7,5 procenta, místo 8,3 procenta, jak se banka dosud domnívala. Ekonomický růst druhé největší ekonomiky světa zpomaluje, neboť země se snaží klást důraz na domácí spotřebu místo vývozu, jak tomu bylo doposud. Ve druhém čtvrtletí tempo růstu Číny kleslo nejníže za dvě desetiletí.

Růst v dalších rozvojových zemích negativně ovlivňuje slabá poptávka a obavy, že Spojené státy začnou omezovat svá stimulační opatření, díky kterým se dostalo více peněz i do rozvojových zemí. Některé státy, jako například Indonésii, Malajsii a Thajsko, pak ohrožují nižší ceny komodit a slabší vývoz.

SB podle agentury Reuters varovala, že odhad růstu se může dále zhoršit - obavy má banka hlavně o další vývoj v USA. Hrozbou pro růst regionu by bylo především nečekaně rychlé a zároveň rozsáhlé omezování stimulačních opatření v kombinaci s dlouhodobou rozpočtovou krizí. Pomoci regionu by mohlo opatření Japonska na podporu hospodářského růstu a zastavení deflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK