Airbus získal první objednávku od japonských aerolinek JAL

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Barcelona 7. října (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus získal historickou objednávku v Japonsku, kde má dominantní postavení americký konkurent Boeing. Největší japonské aerolinky Japan Airlines (JAL) si totiž objednaly 31 letadel A350 s opcí na nákup dalších 25 letadel. Od JAL je to vůbec první objednávka letadel Airbus.

Katalogová hodnota objednávky činí 9,5 miliardy USD (179,1 miliardy Kč). Konečná cena však obvykle bývá výrazně nižší, protože výrobci poskytují při větších objednávkách slevy. První letadlo mají aerolinky dostat v roce 2019.

"Japonsko je jedním z nejdůležitějších trhů na světě," řekl novinářům generální ředitel Airbusu Fabrice Brégier. "Toto je největší objednávka Airbusu na A350 od počátku letošního roku a největší objednávka od japonských aerolinek, jakou jsme kdy obdrželi," dodal.

Boeing dlouhou dobu odrážel snahy Airbusu zajistit si objednávku právě od aerolinek JAL. Těžil hlavně ze spolupráce s japonskými dodavateli a z politického přátelství Tokia a Washingtonu. Udržel si tak podíl na trhu více než 80 procent. Zpoždění při vývoji letounu 787 Dreamliner a následné odstavení letadel z provozu kvůli přehřívání baterií však poškodily jeho obraz a podle analytiků se objevily také pochybnosti, zda je Boeing schopen dodávat letadla včas. JAL a další japonské aerolinky ANA patří mezi největší odběratele letadel Dreamliner.

V rámci JAL se podle agentury Reuters také vytratily politické vlivy na rozhodování o nákupu letadel. Aerolinky v roce 2010 musel zachraňovat stát, avšak loni aerolinky znovu vstoupily na trh, a stát v nich tak ztratil vliv.

"Je to obrovské vítězství pro Airbus a velká ztráta pro Boeing," řekl analytik Scott Hamilton. Obě společnosti se podle něj nyní zřejmě zaměří na další velké japonské aerolinky, a to na již zmíněnou společnost ANA. Ta bude potřebovat nahradit stárnoucí flotilu svých 25 boeingů 777. Tato letadla jsou hlavním konkurentem strojů A350.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK