Co týden dal?

13.08.2004 | , Finance.cz
Press centrum


Ropa opět na historických maximech. Špidla jako eurokomisař dostal vytoužený resort zaměstnanosti a sociálních věcí. Nezaměstnanost a inflace lámou rekordy. Nejen tyto, ale i další informace si přečtete v pravidelném týdenním souhrnném komentáři.

Posledních 7 dní ve světě
V Iráku se opět tvrdě bojuje. Prudké boje vypukli ve městě Nadžaf, baště příznivců klerika Muktady Sadra. Ten měl být dokonce v noci na dnešek zraněn na hrudi a dvakrát na noze úlomky vybuchlého granátu, když se sešel se svými bojovníky, napsala agentura ČTK.

Vskutku zajímavá zpráva přišla z Británie, podle ČTK dal britský vládní úřad pro dohled nad záležitostmi bioetiky ve středu souhlas, aby vědecký tým přistoupil ke klonování lidských embryí k terapeutickým výzkumům. Pro lékařské účely určitě krok správným směrem. Ale co na to etika a podbízející se otázka: Nedá se nějak výzkum zneužít?

V Řecku se dostavěl nejdelší visutý most na světě, který spojuje středozápad země s Peloponéským poloostrovem. Mohutné dílo u města Patrasu, které podle agentury AFP spolu s napojenými viadukty měří 2883 metrů, stojí na čtyřech pilířích. Byl dokončen o čtyři měsíce dříve, než bylo původně v plánu. Slavnostně byl otevřen včera, v předvečer zahájení her XXVIII. olympiády.

Je to už skoro ohraná písnička. Ceny ropy rostou do závratných výšin. Cena ropy Brent i lehké americké ropy ve čtvrtek vystřelily na nová maxima, když boje v Iráku, další porážka sužovaného Jukosu a hurikán ohrožující těžbu v Mexickém zálivu nadále vzbuzovaly obavy o celosvětové dodávky černého zlata.

Další zahraniční události:

  • 7000 neonacistů se sešlo minulý víkend v německém městečku Mücka nedaleko Drážďan
  • Atentátník Nichols dostal doživotí bez možnosti propuštění za atentáty spáchané s Timothym McVeighem v budově v Oklahoma City v roce 1995
  • Na Slovensku zemřela druhá česká oběť výbuchu plynové bomby
  • Na Slovensku také zahynul další český horolezec
  • Záplavy v jižní Asii si vyžádali již 2000 obětí
  • V Japonsku zahynuly 4 lidé při havárii páry v jaderné elektrárně
  • V turecku se srazily vlaky - 6 mrtvých
  • Irák znovu zavedl trest smrti pro některé zločiny

Posledních 7 dní u nás
Český statistický úřad v pondělí oznámil, že spotřebitelské ceny během července stouply o 0,4 procenta a posunuly meziroční inflaci na 3,2 procenta z červnových 2,9 procenta. Meziroční inflace tak poprvé od května 2002 prorazila hranici tří procent.

V pondělí také nastoupil do vězení Karel Hoffman pravomocně odsouzený za to, že na počátku invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa nařídil vypnutí rozhlasových vysílačů. Hoffman je nejstarším vězněm v ČR (80 let) a odsouzen byl na 4 roky.

Ani druhá makroekonomická zpráva z minulého týdne nebyla příznivá. Míra registrované nezaměstnanosti koncem července stoupla na 10,1 procenta z 9,9 procenta na konci června. Tentokrát bylo poslem špatných zpráv Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Poměrně krátké, ale o to více dramatické byly diskuse nad nominací bývalého premiéra Vladimíra Špidly eurokomisařem. Vyhrál. Nahradí tak zkušeného úředníka Teličku. Bývalý český premiér bude mít v Evropské komisi na starosti zaměstnanost a sociální politiku. Dostal přesně ten post, který chtěl. Tak už nezbývá než se zeptat: A co vaše angličtina, pane designovaný komisaři?!

Další domácí události:

  • Brno bylo bez elekřiny, muž spadl do rozvodny
  • Češi mají nejraději Slováky, nejméně Izraelc, vyplnulo z průzkumu SC&C
  • Soud uvalil vazbu na údajného organizátora CzechTeku
  • Do Brna byl převezen český horolezec, který se zranil v Kyrgystánu
  • V. Kožený pro MfDnes: stíhání je protiprávní!
  • Lékař, který v opilosti srazil automobilem v areálu nemocnice malou holčičku byl obviněn
  • V Ústí nad Labem hořelo 1100 pražců
  • V kauze fotbalových rozhodčích padaly další obvinění

Posledních 7 dní na našem serveru
V sekci Leasing a splátky jsme pro Vás zaktualizovali seznamy leasingových společností patřících do ALS. Naleznete zde telefonní čísla, emaily, www stránky či adresy jednotlivých společností.

Pro ty z vás, kteří přemýšlíte o tom, kam momentálně vložit své úspory, máme tip: zkuste investovat do hypotečních zástavních listů. Nabízejí bezpečný a čistý výnos v řádu několika procent.


V sekci Bankovnictví jsme pro vás tento týden připravili aktuální seznam centrálních bank všech zemí Evropské unie.


Více informací najdete zde.



Poradenství
I tento týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na našem Poradenském centru. I tentokrát se podíváme na to, co v tomto týdnu jednomu z našich návštěvníků poradil investičního poradce:

Otázka: „Rad bych investoval v kratsim casovem horizntu 300000 Kc a dale pokracoval previdelne castkou 5000 Kc mesicne. Jsem konzervativni investor bez zkusenosti. Sam bych volil otevrene smisene investicni fondy. Muj investicni horizont je 3-5 let. Zajima mne: 1) Lze, dle vaseho nazoru, investovat do nejakeho vyhodnejsiho nastroje se srovnatelnym rizikem, nez je otevreny smiseny investicni fond? 2) Chtel-li bych investovat celou castku do investicniho fondu, je dle vas, vyhodnejsi investovat: a) jednorazove 300000 + 5000 mesicne, nebo b) 30000 mesicne po dobu 10 mesicu a dale 5000 mesicne?“

Odpověď:  „Co se týká doporučení investičních instrumentů, tak spíše než investiční fondy bychom Vám doporučovali využít minimálně stejně diverzifikované, ale levnější, transparentnější a v...“


Anketa
Anketa slouží ke zkoumání názorů Vás, našich čtenářů. Je zajímavé sledovat, co si myslíte o politicích, o bankovních poplatcích nebo aktuálně o šancích našich olympioniků na získání zlaté medaile na hrách v Řecku. Anketní otázka tohoto týdne byla: "Kterému z následujících českých sportovců věříte nejvíce, že získá na OH v Aténách zlato?"

Je zajímavé, že výsledky jsou velmi vyrovnané, šance mají naše "želízka v ohni" podle vás zhruba stejné:

  • Jan Železný 22%
  • Roman Šebrle 27%
  • Štěpánka Hilgertová 17%
  • Jaroslav Bába 16%
  • Nebude to ani jeden z nich 18%

Nejvíce věříme Romanovi Šebrlemu, desetibojařskému šampiónovi. Velká část čtenářů (18%) ale kupodivu favorita nemá, resp. možná má, ale ne výše jmenované. Velké naděje se vkládají i do střelců. Martin Tenk a Václav Bečvář domů s prázdnou snad nepřijedou. Držme našim sportovcům pěsti!

Anketu pravidelně najdete v levé liště naší domovské stránky www.finance.cz.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum