Enel neplánuje prodej jaderného majetku na Slovensku

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 7. října (ČTK) - Italská energetická firma Enel nehodlá prodat svůj jaderný majetek na Slovensku nebo snížit svůj sedmdesátiprocentní podíl ve skupině zaměřené na zelenou energii Enel Green Power (EPG). Prohlásil to generální ředitel společnosti Fulvio Conti. Spekulace o prodeji tohoto majetku se v poslední době objevily v souvislosti s plánem firmy na výrazné snížení dluhu.

Conti v rozhovoru pro list La Repubblica Affari & Finanza potvrdil, že firma chce do konce příštího roku snížit svůj dluh na 37 miliard eur (946 miliard Kč) z letošních 42 miliard eur.

"Nebudeme opouštět jaderný průmysl a pokud bude šance, tak do něj ve skutečnosti budeme více investovat," odpověděl Conti na otázku, zda Enel sníží svůj podíl ve slovenské firmě Slovenské elektrárne, která vyrábí i elektřinu z jádra. Současně dodal, že Enel je rád, že vlastní 70 procent EPG, a bude si tento podíl držet.

Conti uvedl, že Enel by mohla opustit trhy, na kterých je postavení firmy příliš malé, nebo prodat majetek, který nemá dobrý výhled dalšího růstu. Žádné bližší detaily však neposkytl, napsala agentura Reuters.

Enel je největší energetickou firmou v Itálii. Od roku 2006 vlastní dvě třetiny ve slovenské společnosti Slovenské elektrárne. Společnost patří mezi nejzadluženější poskytovatele veřejných služeb v Evropě.

Enel se v rámci snižování dluhu již letos dohodl s ruskou plynárenskou firmou Gazprom na prodeji elektrárny v Belgii. Největší ruský producent ropy Rosněfť pak od Enelu koupil jeho nepřímý podíl v ruském producentovi zemního plynu SeverEnergia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK