Gazprom zvýšil letošní plánované investice o 46 procent

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. října (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom zvýšil svůj investiční plán na letošní rok o 46 procent na 1,03 bilionu rublů (asi 602 miliard Kč). S odvoláním na informované zdroje to dnes oznámila tisková agentura Interfax. Gazprom je významným dodavatelem plynu do zemí Evropské unie včetně České republiky.

Gazprom měl původně v plánu letos investovat 705 miliard rublů (asi 411,3 miliardy Kč). Za zvýšením plánovaného objemu kapitálových investic je hlavně nárůst dlouhodobých finančních nákladů.

Analytici investiční program Gazpromu podle agentury Reuters kritizují, podle nich jsou výdaje firmy neefektivní. "Gazprom nadále vykazuje mimořádně slabou kapitálovou disciplínu a potřebuje uskutečnit výrazné strukturální a organizační změny, aby zmírnil obavy investorů ohledně jeho investic," uvedla makléřská společnost Otkritie.

Gazprom obvykle navyšuje svůj investiční plán během roku. Firma patří mezi nejziskovější v Rusku, loni vydělala zhruba 38 miliard dolarů. Objem volné hotovosti ale zůstává velmi nízký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK