ČTÚ: Kmitočty pro LTE by mohli získat oba noví zájemci

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - V aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE by mohli získat frekvence oba dva noví uchazeči. Na trhu by tak mohlo působit pět provozovatelů mobilních sítí. Na setkání s novináři to uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

ČTÚ pro nově příchozí operátory vyčlenil část frekvencí v pásmu 800 MHz a část v 1800 MHz. Pokaždé jde o souvislý blok, který může získat jeden operátor jako celek. Podle Nováka by mohla nastat situace, že každý vydraží jeden z bloků.

Novák podotkl, že výše dosažené ceny v aukci by neměla být důvodem k zastavení aukce, jako tomu bylo v předchozí dražbě. "Nedovedu si představit, že by dosažení nějaké ceny byl důvod k zastavení," uvedl Novák.

Stát draží kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Celkem se do aukce přihlásilo pět zájemců. Vedle stávajících, tedy T-Mobilu, Vodafonu a Telefóniky ještě Revolution Mobile, což je bývalá PPF Mobile Services odkoupená ředitelem Tomášem Budníkem od skupiny PPF, a pak Tasciane, za kterou stojí KKCG Karla Komárka.

S výnosem z aukce počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda podle Nováka mírně navýšila odhadovanou částku z vyvolávací ceny 8,72 miliardy na zhruba deset miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK