Vývoz obráběcích a tvářecích strojů v 1. pololetí klesl o pct

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. října (ČTK) - Vývoz obráběcích a tvářecích strojů z České republiky letos v prvním pololetí klesl o šest procent. Firmy exportovaly stroje za 6,7 miliardy korun. Loňský rok byl ale rekordní, vývoz stoupl o 10,5 procenta na 14,1 miliardy Kč. Vyplývá to z informací, které na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně poskytl Svaz strojírenské technologie.

"Obor obráběcích a tvářecích strojů je jedním z mála odvětví českého průmyslu, které nezávisle na klesajícím hrubém domácím produktu stále dosahuje velice povzbudivých výsledků," uvedl ředitel svazu Petr Zemánek. Důvodem je podle něj mimo jiné výrobního cyklus, který je charakteristický dlouhými výrobními a dodacími lhůtami.

"Dlouhodobější je i plánování zakázkového zajištění výrobních podniků, včetně jejího financování, s čímž musí manažeři vždy počítat," uvedl Zemánek.

Ve struktuře vývozu v pololetí převládaly obráběcí stroje s vývozem za šest miliard korun. Z toho více než dvě miliardy tvořily stroje pro broušení nebo ostření.

Podle Zemánka zákazníci aktuálně preferují spíše velké, silné a těžké speciální stroje vyráběné často na základě konkrétních technických a technologických požadavků. "Právě v této kategorii naši strojaři úspěšně konkurují sériové výrobě většinou jednoúčelových strojů asijské provenience," uvedl Zemánek.

Obor má aktivní obchodní bilanci. Do Česka se letos v pololetí přivezly obráběcí a tvářecí stroje za 3,5 miliardy korun, což znamená oproti stejnému období loni pokles o téměř 13 procent.

Svaz strojírenské technologie působí v Česku jako zájmové sdružení od roku 1990. Sdružuje kolem 50 organizací, které se zabývají převážně výrobou a dodávkami obráběcích a tvářecích strojů, dřevoobráběcích strojů, nástrojů a měřidel, hydraulických prvků a agregátů.

Statistiky oboru za první pololetí Rok vývoz v mld Kč dovoz v mld Kč 1. pololetí 2012 7,1 4 1. pololetí 2013 6,7 3,5

Vývoj produkce obráběcích a tvářecích strojů za ČR (v miliardách korun): Rok Produkce 2007 13,8 2008 16,4 2009 10,7 2010 9,4 2011 11,4 2012 14,1

Zdroj: Svaz strojírenské technologie

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK