Záložna WPB Capital jedná s pěti investory o posílení kapitálu

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Záložna WPB Capital, která kvůli předběžnému opatření České národní banky (ČNB) nemůže od května přijímat nové členy, získávat nové vklady ani poskytovat nové úvěry, se snaží kapitálově posílit. Kampelička jedná s pěti různými investory, kteří mají zájem o kapitálový vstup do záložny. Jedním z nich je subjekt, který již podniká s licencí ČNB, druhým je zahraniční banka, řekl ČTK mluvčí záložny David Vidomus. Podle něho WPB Capital aktuálně disponuje volnou likviditou přesahující 1,7 miliardy Kč.

Podle mluvčího stále platí, že hotovostní i bezhotovostní výběry nynějších členů nejsou nijak omezené, stejně jako obnovování končících vkladů. WPB Capital, která působí na českém trhu od roku 1999, prý také opustilo jen minimum členů, přičemž ve většině případů šlo o ty, jimž skončil jejich vkladový produkt. "Aktuálně má kampelička téměř 11.000 členů. Ani pokles vkladů není významně vyšší, než byl plánovaný přirozený odliv vkladů klientů," dodal Vidomus.

WPB Capital se v rámci správního řízení snaží prokázat, že z jeho strany k porušení jakýchkoliv předpisů upravujících podnikání spořitelních družstev nedošlo, upozornil Vidomus. Nicméně nelze podle něj vyloučit, že správní řízení potrvá ještě několik měsíců.

Z rozhodnutí České národní banky nepřijímá nové vklady a členy také další záložna - Metropolitní spořitelní družstvo. Té ale ČNB na konci září odebrala nepravomocně licenci, záložna ovšem hodlá proti rozhodnutí podat rozklad.

Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše 100.000 eur (2,55 milionu Kč). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK