Sentix: Nálada investorů v eurozóně se mírně zhoršila

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 7. října (ČTK) - Nálada investorů v eurozóně se tento měsíc mírně zhoršila, její index ale zůstala už druhý měsíc za sebou v kladných číslech. Investoři jsou pesimističtí hlavně ve výhledu budoucího vývoje. Vyplývá to z průzkumu, který mezi investory provedla výzkumná skupina Sentix. V září se index nálady poprvé za dva roky dostal do kladných čísel a vykázal druhý nejvyšší růst v historii měření.

Index nálady investorů v 17 zemích platících eurem se pro říjen snížil na 6,1 bodu ze zářijových 6,5 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters ale v průměru očekávali růst indexu až na osm bodů.

"Po rekordním skoku v říjnu přišel mírný pokles o 0,4 bodu, což můžeme vysvětlit jako stabilizaci na úrovni, která je nyní opět zdravá," podotkla organizace.

Většina z 907 investorů dotazovaných v období od 2. do 5. října je mnohem optimističtější v hodnocení současné situace. Dílčí index současných podmínek vzrostl na minu 8,5 bodu z minus 8,8 bodu minulý měsíc. Ve výhledu budoucího vývoje jsou však investoři pesimističtější, a index očekávání se tak snížil na 21,8 bodu z 23 bodů v září.

Ekonomika eurozóny se ve druhém čtvrtletí vymanila ze své nejdelší recese v historii a vykázala růst o 0,3 procenta. Očekává se přitom, že až do konce příštího roku poroste čtvrtletně o 0,2 až 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK