Pražská burza v úvodu týdne stagnuje, daří se akciím Orka a CME

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne stagnuje, index PX dnes kolem 11:20 rostl o mírných 0,03 procenta na 962,31 bodu. Největší zisky zaznamenaly menší emise, a to akcie developera Orco a mediální společnosti CME. Ztráty naopak postihly cenné papíry Erste Bank, vyplývá z výsledků.

Pražská burza otevřela růstem a v rámci západoevropských a středoevropských trhů byl index PX jediný, který rostl, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Dodal, že západoevropské burzy ztrácely při pokračujícím patu v americkém Kongresu, dodal.

Cenné papíry Orka posílily o téměř procento na 62 korun. Cena akcií CME stoupla o 0,97 procenta na 104 korun. Titul se krátce dotkl 106 Kč, což je nejvyšší úroveň od konce února, doháněl páteční růst na Wall Street, upozornil Mokoš.

Dařilo se i zatím nejvíce obchodovaným akciím energetické společnosti ČEZ, zhodnotily se o 0,33 procenta na 485 korun. Akcie ČEZ podle Mokoše mírně posilovaly, zatímco cena elektřiny roste nejrychleji za poslední dva týdny.

S nepatrným ziskem 0,06 procenta na 321,50 koruny se obchodovaly akcie mobilního operátora Telefóniky, které se budou už jen do středy obchodovat s právy na výplatu dividendy.

V červených číslech se naopak obchodovaly akcie Erste Bank, odepsaly více než procento na 604,50 koruny. Podle Mokoše tak v poklesu následovaly celý západoevropský bankovní sektor.

O 1,33 procenta na 103,60 koruny si pohoršily cenné papíry sázkové firmy Fortuna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK